Quan Picasso dissenyava roba per ballarins russos

14.11.2017

Per què Barcelona té un Museu Picasso si el pintor era de Màlaga? Doncs perquè el mateix artista així ho va voler, degut a la forta vinculació que tenia amb la capital catalana. Hi va viure des del 1895 i fins el 1904. L’artista va tornar més cops a la ciutat, i ara el museu barceloní dedica una exposició a la visita que va fer l’any 1917.

Versió que la Corps de Ballet del Teatre dell’Opera di Roma ha fet de “Parade” aquest any 2017, mantenint el vestuari i la decoració de Picasso | Foto: Luciano Romano

El 1904, Picasso va abandonar definitivament Barcelona per anar a viure a París. El pintor tornaria repetidament: se sap que va venir els anys 1906, 1909, 1910, 1913, 1917, 1926, 1933 i 1934. Però per què ara el Museu Picasso dedica una exposició que se centra només en una d’aquestes dates, la de 1917?

“Aquesta és l’última estada llarga de l’artista a Barcelona”, explica Malén Gual, comissaria de la mostra, “S’hi va estar gairebé sis mesos”. Tot i que ja vivia a París, Picasso va començar a treballar amb els Ballets Russos de Diaghilev i aquests actuaven al Liceu, per la qual cosa el pintor va tornar a trepitjar terra barceloní.

El pintor dissenyava el vestuari i el decorat de Parade, el ballet que interpretaven els russos. La seva roba era revolucionària perquè utilitzava tot tipus de formes que no s’adaptaven al cos (quadrades, per exemple) i això obligava als ballarins a adaptar els moviments. Segons Gual, el fet que Diaghilev comptés amb l’artista era una tàctica per tenir més projecció internacional.

 

 

En aquesta feina va conèixer Olga Khokhlova, ballarina de la companyia, amb qui es casaria l’any 1918 -un any després de visitar Barcelona-. No seria l’última dona del pintor. Que es quedessin mig any a la capital catalana té una explicació: després de passar per Barcelona, el ballet rus va recórrer Amèrica del Sud, lloc on Khokhlova no va voler anar. “Els russos viatjaven amb un visat col·lectiu, i com que van marxar, Olga es va quedar a Barcelona sense poder viatjar”, relata la comissaria.

Durant aquest temps, Picasso va presentar la seva parella a la família. La seva mare va quedar tocada per la idea que el seu fill es casés amb una estrangera, així que Picasso va regalar-li una pintura d’Olga vestida amb una mantilla típica espanyola. A l’exposició 1917. Picasso a Barcelona veiem aquesta pintura, feta amb tècnica puntillista i sense acabar.

La mostra en qüestió es divideix en tres àmbits: el primer fa referència a Barcelona, que en aquell temps era una ciutat refugi de molts artistes d’avantguarda i que va esdevenir un dels epicentres culturals d’Europa. El segon àmbit es dedica als ballets russos i emfatitza la controvèrsia que generava l’obra Parade, que tal com explica Malén Gual, “només entenien els avantguardistes i la gent més preparada intel·lectualment”.

Finalment, l’exposició se centra en el pas de Picasso per Barcelona i la producció que hi va fer. Es mostren fotografies d’ell ensenyant la ciutat a Khokhlova, documents relacionats amb la seva estada, i també quadres que va pintar. Veiem que durant aquells mesos, Picasso va continuar la seva recerca de nous recursos plàstics i va bascular entre el classicisme, l’expressionisme i el cubisme.

L’exposició compta amb 70 peces, entre pintures i dibuixos de diversos artistes i documents personals, molts d’ells inèdits. Recordem que qui hi vagi podrà aprofitar per visitar tres exposicions més, ja que el Museu Picasso ha estrenat quatre propostes expositives alhora. Tot i això, aquesta s’ha presentat en l’any adequat, ja que el 2017 se celebra el centenari d’aquella visita i de l’estrena de Parade a Barcelona. I és que fa cent anys, Picasso dissenyava roba per ballarins russos i caminava pels nostres carrers de la mà d’una ballarina sense visat.