Quan l’art entra a la pantalla: 10 pel·lícules del Festival DArt

25.11.2018

Torna a Barcelona el Dart Festival, el cicle de cinema sobre temàtica artística que se celebra del 29 de novembre al 2 de desembre als Cinemes Girona. Enguany, el Dart dedica una secció especial a l’Arte Povera, moviment italià que commemora 50 anys de vida. Destaquem les 10 pel·lícules que podreu veure al festival:

‘Infinity room’, una de les obres de Kusama

1. Kusama – Infinty (2018)
Kusama – Infinity narra de manera excepcional la vida i l’obra de la japonesa Yayoi Kusama, l’artista viva més cotitzada i una de les més aclamades i famoses del món, una dona que, gràcies al seu caràcter fort i determinat, va aconseguir alliberar-se de la rígida societat en què va créixer, superant el sexisme, el racisme i la malaltia mental per portar la seva incomparable i meravellosa visió artística a l’escena mundial. A 88 anys Kusama viu en un hospital psiquiàtric i continua creant art al seu taller. El seu documental el dirigeix l’escriptora, directora i productora Heather Lenz, és una estrena a Barcelona i es podrà veure dissabte 1 de desembre a les 21:30h.

2. Megalodemocrat: the public art of Rafael Lozano-Hemmer (2018)
Rafael Lozano-Hemmer és un dels artistes urbans més aclamats de la història. Les seves instal·lacions interactives, que fomenten la participació del públic de totes les edats, són obres que barregen de manera meravellosa arquitectura, tecnologia teatral i performance. Art electrònic i digital s’uneixen en el seu procés creatiu per qüestionar la nostra societat aïllada i connectada. Megalodemocrat, rodada durant més de 10 anys en 30 ciutats de tot el món, explora aquesta recerca radicalment democràtica de l’espai públic. Benjamin Duffield és el cineasta que firma aquesta obra, amb seu a Montreal, on treballa dirigint i editant pel·lícules de ficció i documentals. La pel·lícula s’estrena per primer cop a Europa, i es veurà a Barcelona diumenge, 2 de desembre a les 20:30h. Tot seguit hi haurà una xerrada amb el director del documental.

3. Hockney – Time Reclaimed (2017)
El Pop Art i el realisme del segle XX es fonen en l’obra de David Hockney per crear el vibrant imaginari de l’artista viu britànic més famós i un dels més importants de la història. Amb motiu del seu 80è aniversari, el 2017, la Tate Modern i el Centre Pompidou van presentar conjuntament una gran exposició dedicada a la seva obra. “Pinto el món, em pinto a mi mateix”, diu Hockney. Des del començament, l’artista ha estat involucrat en un diàleg continu amb llur època, i per a fer-ho ha usat tots els formats i suports artístics al seu abast: pintura, dibuix, instal·lació, escenografia, fotografia, collage, telèfon mòbil… El 2017, l’escriptor, director i productor alemany Michael Trabitzsch va presentar aquest documental sobre l’artista. És una estrena a l’Estat Espanyol i es podrà veure diumenge, 2 de desembre a les 17:30h.

4. El espíritu de la pintura (2017)
El espíritu de la pintura és una pel·lícula sobre Cai Guo-Qiang, el primer artista viu a exposar al Museu del Prado, i el procés d’inspiració i producció per a la seva exposició a la pinacoteca madrilenya sota el mateix títol, inaugurada a finals d’octubre del 2017. El film plasma la conversa que manté Cai Guo-Qiang, un dels artistes contemporanis més cotitzats, amb els seus admirats Mestres del Prado: el Greco, Velázquez, Goya… un somni que l’artista persegueix des de fa temps. Un film dirigit per Isabel Coixet, que és una estrena nacional en sales i que es podrà veure dijous 29 de novembre a les 20:30h.

5. La vida secreta de Portlligat. La casa de Salvador Dalí (2017)
La vida secreta de Portlligat es fixa de manera precisa i emocional en la casa de Salvador Dalí, l’única residència i taller estable que va tenir i que serveix de fil conductor per explicar la seva vida i obra recorrent tot el segle XX. Aquest excitant documental, que també destaca la forta vinculació amb el paisatge de Cadaqués, Portlligat i el Cap de Creus, que condicionen i determinen el geni, explica altres aspectes més desconeguts de la seva biografia, especialment les relacions passionals amb el seu pare i la seva germana -i primera model-, Anna Maria. El director i guionista del documental és David Pujol, que presentarà el film al Festival DArt junt amb la directora dels museus Dalí i coguionista, Montse Aguer. Serà dissabte, 1 de desembre a les 18:30h.

6. Alberto García-Alix. La línea de sombra
Alberto García-Alix. La línea de sombra és el retrat cru, directe i excitant d’un dels autors més importants del panorama fotogràfic internacional i referent de tota una generació. La pel·lícula és un testimoni directe de les llums i ombres que l’artista ha hagut de travessar per trobar el seu camí. Narrada des de la intimitat del seu estudi, planteja un viatge entre present i passat, un diàleg entre la seva vida i la seva obra. El cineasta i artista visual Nicolás Combarro firma aquest documental, i el presentarà a DArt junt amb Miguel Ángel Delgado, també creador de la peça. Això serà divendres, 30 de novembre a les 22h.

7. Love, Cecil (2017)
El fotògraf, escriptor, pintor i dissenyador de decorats i vestuari Cecil Beaton no només fou un cronista enlluernador, també un àrbitre del seu temps. Des de les Bright Young Things fins a les primeres línies de la guerra, passant per la belle monde internacional i les pàgines de Vogue, fins arribar a fotògraf oficial de la Reina, Beaton encarnà els canvis culturals i polítics del segle XX. Dinàmic i líric, Love, Cecil és un exàmen del singular sentit visual de Beaton, que va dictar un estil que va establir estàndards de creativitat que continuen ressonant i inspirant avui dia. Aquest documental ha estat dirigit per Lisa Immordino Vreeland, immersa en el món de la moda i de l’art durant els darrers 25 anys. Es podrà veure diumenge, 2 de desembre a les 18:30h.

8. On the edge of glory: the life and works of Pino Pascali (2017)
La finalitat d’aquest emotiu documental és entendre la història humana i artística de Pino Pascali, un dels fundadors de l’Arte Povera. Aquesta és la primera pel·lícula completa sobre l’artista evolucionista, profeta, però també artista punk, sabotador i gran malabarista, amb una febre creadora i una força profanadora que el vàren permetre crear, entre 1964 i 1968, una sèrie d’obres mestres per la història de l’art contemporani internacional. El film és dirigit per Maurizio Sciarra, president de l’Apulia Film Commission i membre de l’Istituto Luce -l’empresa pública de cinema més important d’Itàlia-. Es tracta d’una estrena a l’Estat Espanyol que es podrà veure dissabte, 1 de desembre a les 20h, i que comptarà amb la presència del mateix Sciarra per respondre preguntar al final del documental.

9. Intorno a Marisa Merz (2013)
Intorno a Marisa posa de relleu el component domèstic i les modalitats amb què la creativitat i la vida s’han fusionat en l’obra de l’artista italiana Marisa Merz, l’única gran protagonista femenina del moviment artístic italià de l’Arte Povera. Aplaudida el 2013 en una gran exposició a la Serpentine Gallery de Londres, el mateix any l’artista va rebre el Lleó d’Or a la seva carrera a la 55ª Biennal de Venècia. L’artista mai va voler ser gravada i aquest documental, produït per la RAI, la televisió pública italiana, ha estat l’única excepció. Dirigeix el documental Simona Confalonieri, que també assistirà al Festival DArt per parlar sobre l’artista. La pel·lícula és una estrena a l’Estat Espanyol, i la podreu veure divendres 30 de novembre a les 19h.

10. Michelangelo Pistoletto (2013)
De la inspiradora relació entre l’artista de renom internacional Michelangelo Pistoletto i el director Daniele Segre neix aquest fabulós documental que narra la vida i obra de Pistoletto, figura clau de l’art contemporani des de la seva aportació a l’Arte Povera i activista en diferents camps socials amb l’objectiu d’aconseguir una transformació responsable de la societat. Guardonat amb el Lleó d’Or a la Biennal de Venècia per la seva carrera, entre les retrospectives de l’artista en museus clau del món destaquen les del MACBA (2000) o el Louvre de París (2013). El documental no s’ha vist mai a l’Estat Espanyol, i es podrà veure a Barcelona divendres, 30 de novembre a les 19:45h.

En aquest article expliquem què és l’Arte Povera.