‘Quaderns de Migjorn’, ara en format digital

16.07.2014

“Normalitzar la llengua és recuperar el país: fer propi el passat col·lectiu i la realitat del medi natural i social, rescatar i posar al dia la tradició i percaçar els mitjans que ens asseguren el futur. La normalització lingüística és fonamentalment un procés de normalització cultural: és fer possible el dret a dir el nom que nosaltres hem posat a les coses”. Aquestes són les primeres ratlles que Josep Martines va escriure al primer número de la revista Quaderns de Migjorn, l’any 1993: unes paraules plenes de reivindicació i compromeses amb la difusió del saber.

Fins ara s’han publicat quatre números d’aquesta revista d’estudis comarcals del sud del País Valencià, impulsada per l’Associació Cívica per la Normalització del Valencià (Alacant). Si us lleu, des d’ara podeu descarregar-vos qualsevol dels números publicats Quaderns de Migjorn: els trobareu tots en aquest enllaç.

Mari Carme Llorca és la presidenta de l'Associació Cívica per la Normalització del Valencià

Aquestes publicacions apleguen tot tipus de coneixements. Si bé els dos primers números van estar dedicats a la llengua i a la cultura i el tercer era un complet monogràfic sobre Jaume II, l’últim Quadern aplega articles sobre matèries científiques: botànica, zoologia, física, astronomia, etc. L’essència d’aquesta revista està marcada per l’esperit de contribució a la normalització lingüística i cultural, de recuperació del patrimoni històric i la identitat del poble i de difusió de la riquesa cultural que amaga el migjorn valencià.

Es tracta, doncs, d’una revista de rigor i de divulgació de coneixement, compromesa amb la societat valenciana i amb una gran varietat de dades i informacions que poden sorprendre més d’un lector. Per exemple, en aquests números hi podreu trobar articles tan suggerents com “El lèxic del torró a Xixona”, de Marisa Francés (núm. 2) o “Aportació a l’estudi de l’enigmística popular valenciana: les endevinalles eròtiques i escatològiques de les terres valencianes de migjorn”, de Jordi Colomina i Castanyer (núm. 1).