Quaderns Crema torna als orígens

12.09.2017

Un fons blanc lluent i una il·lustració ambigua i aparentment descontextualitzada, sovint grotesca: un llevataps, un saler, una gallina, un esquiador, un esquelet ciclista, una tassa de cafè, una raqueta… Sense necessitat d’indagar-ne el nom i tal vegada passejant entre atzavares, qualsevol persona d’aquest país amb una mica de bagatge literari associarà aquest tipus d’imatges i aquest fons immaculat amb una editorial: Quaderns Crema. Vet aquí les novetats que preparen per aquesta temporada, amb Francesc Trabal al capdavant.

Il·lustració de la coberta del primer volum que recull les novel·les de Francesc Trabal a Quaderns Crema, dibuixada per Leonard Beard

Doncs sí, Quaderns Crema, la germana gran d’Acantilado, prepara canvis. I ho fa amb una mirada obertament retrospectiva, que no vol dir desfasada, sinó partint de l’essència del llegat que va deixar Jaume Vallcorba. Amb l’objectiu de “tornar a tenir visibilitat al món literari català”, la seva directora Sandra Ollo explica que treballaran per “recuperar l’esperit canalla, agosarat i divertit” que els ha caracteritzat, començant per tornar a lluir les mítiques il·lustracions de Leonard Beard a la coberta. El primer títol d’aquesta temporada és tota una declaració d’intencions: un recull de quatre novel·les de Francesc Trabal, “un dels luxes més cosmopolites que hem tingut en aquest últim segle” (Quim Monzó).

Però aquest no és l’únic canvi que prepara l’editorial, que redueix els gèneres literaris a tres branques: assaig narrativa i poesia. Juntament amb la recuperació de títols del seu catàleg i sense renunciar al seu segell més identitari, els contes, Quaderns Crema apostarà per nous autors catalans joves, així com per la traducció de qualitat d’obres estrangeres. En aquest sentit, Ollo avança que el mes de gener publicaran El conte de la minyona, de Margareth Atwood (traduït per Xavier Pàmies), el primer dels cinc volums que editaran de l’escriptora canadenca durant els propers anys.

Sandra Ollo, editora de Quaderns Crema | Premsa Quaderns Crema

Altres novetats? Unes Epístoles a Josep Carner, de Salvador Oliva, i un altre llibre de Nuccio Ordine després de La utilitat de l’inútil: Clàssics per a la vida. En aquests moments, a més, Sergi Pàmies i Francesc Serés, dos autors marca de la casa, “estan treballant en nous volums”. Ollo explica que, en total, publicaran entre 8 i 10 novetats per any, la meitat de les quals seran de narrativa. Aquest any, després d’unes quantes edicions d’absència, han tornat a participar a La Setmana del Llibre en Català.

Edició original de Quo vadis, Sànchez?

La renovació de l’editorial també inclou canvis en l’estratègia comunicativa, pensats per potenciar la seva imatge gràfica més enllà de les portades amb les il·lustracions de Leonard Beard: modernitzar la pàgina web, donar més visibilitat al seu catàleg i diferenciar-se d’Acantilado per recobrar una identitat que darrerament s’havia vist lleugerament eclipsada pel segell en castellà. Aquesta idea de tornar als orígens serà especialment significativa el 2019, quaranta anys després de la creació de Quaderns Crema: “Hem començat a fer camí cap als 40”, diu Ollo. Què millor que un clàssic com Trabal per encetar-lo: L’home que es va perdre, Quo vadis, Sànchez?, Era una dona com les altres i Hi ha homes que ploren perquè el sol es pon. L’any que ve sortirà un segon volum que inclourà Vals i Temperatura.

Ollo considera que “s’ha fet molt mal al lector català” perquè s’han publicat molts llibres “innecessaris, prescindibles”, i amb Quaderns Crema pretén demostrar el contrari: “No crec en aquestes literatures amb cartellet. No penso en un target. Els llibres són bons o dolents i nosaltres publiquem llibres bons, que tinguin alguna cosa a dir“. Els esperem amb enjogassada impaciència.