Puta vella!

24.10.2016

L’actor i director José Luis Gómez mostra al TNC, del 20 al 30 d’octubre, la veritable i barbuda cara de Celestina, l’alcavota arregladora de matrimonis i cites amoroses més pragmàtica i famosa de la literatura universal, creada per Fernando de Rojas a finals del segle XV i símbol de la transició entre Edat Mitjana i Renaixement. No és per casualitat que l’escriptor Juan Goytisolo la defineix com “la primera obra escrita sense la cúpula de la divinitat”.

José Luis Gómez interpreta 'La Celestina' | Foto: Sergio Parra

José Luis Gómez interpreta ‘La Celestina’ | Foto: Sergio Parra

Produïda pel Teatro de La Abadía i la Compañía Nacional de Teatro Clásico, Celestina mostra una realitat de fa més de cinc-cents anys però que, segons el protagonista i director de l’obra, José Luis Gómez, encara continua plenament vigent perquè es tracta d’un “clàssic sobre el funcionament del món segons les lleis mercantils del desig i del profit immediat, on la profunditat dels personatges no queda subjugada per la seva condició social. Els servents mai han parlat amb tanta sinceritat dels rics. I ho fan, a més, amb el perfum d’un estil de llengua que hem mantingut perquè aporta una vitalitat irresistible. Modernitzar lingüísticament el text seria castrar-lo”.

Gómez ha apostat per una posada en escena minimalista, pura, sense mobles ni decorats de fons. Tot s’aglutina en una plataforma de grans estructures metàl·liques per on transiten els actors i que alhora permet omplir l’espai vertical de l’escenari. El vestuari remet a temps pretèrits però sense pretensions de fidelitat històrica: “La Celestina que jo faig porta bossa i sabates ortopèdiques. Les dones, quan ens fem grans, tenim els peus cansats!”. El punt més dèbil és l’acústic: alguns actors projecten magistralment la veu mentre que a d’altres hi ha feina per sentir-los. I tampoc és del tot coherent l’ús dialectal: mentre que Celestina parla amb accent andalús, els altres personatges, naturals de la mateixa ciutat que la protagonista, s’expressen en un castellà proper al central.

“Els homes hauríem d’interpretar més papers femenins”

Seduït per la figura de la famosa alcavota, definida pels seus veïns al crit de “¡Puta vieja!”, una dona que organitzava des d’encontres sexuals —molts d’aquests per a clergues de la contrada— fins a matrimonis de conveniència, passant per sargits de virginitats, conjurs i encanteris de tot tipus, l’actor afirma que “els homes hauríem d’interpretar més papers femenins, potser així entendríem més bé les dones”. Conscient de la dificultat de ser dona al llarg de la història, l’actor assegura que “l’única manera d’entendre el patiment dels altres és sentir-lo una mica”.

Per al protagonista i director de l’obra, la figura de l’alcavota és interessantíssima perquè es tracta d’una dona sense escrúpols que fa el que calgui per sobreviure: “Celestina és una supervivent i una enredaire, té una enorme capacitat de seducció i persuasió mitjançant la paraula, però també és honesta quan parla dels rics”. Encarnar un paper de dona és, per a l’actor natural de Huelva, un repte: “Ha estat un atreviment des del principi i, com que tinc el meu costat femení, m’he atrevit a fer-ho. Aquest tros de dona té alguna cosa que m’agrada molt”.

José Luis Gómez interpreta 'La Celestina' | Foto: Sergio Parra

José Luis Gómez interpreta ‘La Celestina’ | Foto: Sergio Parra

“Celestina existeix avui dia”

Tot i que l’obra va ser publicada a finals del segle XV, la figura de l’alcavota té una continuïtat avui dia sota moltes i diverses formes com ara les aplicacions de contactes o les agències de luxe, dirigides per persones expertes a organitzar matrimonis de conveniència: «Celestina existeix avui dia, porta sabates de taló alt, s’ha fet un lífting i es perfuma amb Courrèges». I amb el seu àcid sentir de l’humor, sentencia: «Ja voldrien moltes empreses tenir la saviesa social d’aquestes dones».

El paper de Celestina ha estat interpretat per grans actrius del panorama teatral espanyol. En les darreres dècades, Amparo Soler Leal ho va fer en la seva versió teatral o Terele Pávez a la versió cinematogràfica en què Penélope Cruz i Juan Diego Botto donaven vida als tràgics amants Calisto i Melibea. José Luis Gómez ha treballat a les ordres de Pedro Almodóvar o Milos Forman i ha compartit escena amb grans actors com Fernando Rey, Natalie Portman, Javier Bardem o Victoria Abril. La seva Celestina, pèrfida però graciosa, sens dubte acostarà el gran públic del segle XXI a aquesta obra clàssica de la literatura universal que, sense cap necessitat d’encanteris o líftings, continua mantenint-se jove per molts segles que passin per ella.