Publicar un joc amb una campanya de micromecenatge

1.04.2015

Miquel Bruque fa jocs de taula en el seu temps de lleure. Fins ara tots havien quedat en prototips però des de fa unes setmanes està fent realitat el seu somni: veure el seu primer joc publicat gràcies a una campanya de micromecenatge. Es tracta de Wake Up Cthulhu! un joc de cartes amb una temàtica inspirada en l’univers de Lovecraft.

Wake up, Lovecraft

Wake up, Cthulhu!

El micromecenatge ja està totalment arrelat a la nostra cultura i el joc de taula ha trobat una bona forma de publicació (mentre escric aquest article hi ha una setentena de jocs de taula a Verkami). En aquesta plataforma compten en el seu equip des de fa no gaire amb en Pak, un creador de jocs que ha tirat endavant amb aquest sistema dues col·leccions del seu Guerra de mitos i un joc de tauler nomenat Crowdfunding, i que assessora cadascuna de les campanyes de jocs de taula que els arriben.

Al començament hi ha un joc

El Miquel és del tipus d’autors que volen que els seus jocs expliquin una història. És lector de narrativa gòtica i va crear un joc d’uns bruixots que lluitaven per guanyar-se la simpatia d’un dimoni. Però el tema resultava massa obscur i va decidir adaptar-los a l’univers Lovecraftià. Amb el primer prototip sota el braç, els autors han de fer moltes proves buscant jugadors de diferents tipus i escoltant molt bé el que proposen. En aquest cas en Miquel va comptar amb uns provadors de luxe ja que és membre de Ludo, l’associació de creadors de jocs de taula, i allà va trobar les diferents mirades que el van ajudar a millorar les mecàniques del joc.

Quan s’ha pres la decisió de publicar el joc, cal triar la plataforma més adequada, donar-se d’alta i presentar la proposta. L’equip de la plataforma de micromecenatge valora el joc i orienta bé l’autor perquè trobi estratègies que permetin arribar a bon port. Ens diu en Pak: “els autors ho veiem tot molt clar però no ho expliquem bé, sobretot a la primera campanya”. També cal pensar amb disposar de bones fotos i de tenir un el vídeo inicial que permeti la viralització del projecte. Ens recorda en Pak que “ha de ser com un anunci de la tele: curt i amb un missatge clar.”

Un bon exemple d’aquest fet va ser l’equip de Catalan Games, que fa uns mesos va aconseguir portar a bon port Calçotada wars, un joc sobre calçots. El vídeo d’aquest joc és molt explicatiu i compta amb un ham de luxe, la veu d’un personatge molt conegut a una sèrie de TV.

El joc del Miquel, per la seva banda, ha pogut donar un molt bon cop d’efecte a la seva campanya, ja que va guanyar el concurs de prototips de jocs de taula promogut per Verkami a les jornades DAU de Barcelona.

Parlem de diners?

No hi ha prou amb tenir un bon joc, també és molt important calcular bé la quantitat de diners necessaris per tirar endavant el projecte, el preu que costarà al mecenes cada joc i les aportacions i les recompenses que es podran aconseguir. Cal començar per decidir el preu de venda d’un joc és aconsellable prendre com a unitat de mesura què costen altres del mateix estil que han estat publicats.

Un cop es té aquesta xifra ja es pot pensar quin objectiu es pot fixar. Per exemple un joc de 25€ amb una temàtica oberta tots els públics amb una bona publicitat pot aconseguir entre 200 i 300 mecenes amb certa facilitat. Així que es podria començar amb un objectiu de 5.000€ i oferir recompenses extres quan s’arribin als 7.500 i 10.000€.

Es necessari que la campanya comenci amb una bona embranzida. Per això es poden donar descomptes especials per als qui arriben els primers. I per mantenir l’interès i anar generant notícies contínuament cal preparar unes recompenses que siguin interessants pel tipus de comprador al que s’adreça el joc. Per exemple quan va sortir la campanya de La puta i la ramoneta, un joc de tema política publicat també per Catalan games, es van exhaurir les làmines amb la imatge de Jordi Pujol signades per l’expresident (quines coses! ara potser ja no tindrien tant de ganxo!).

En el cas de Wake up, Cthulhu! les recompenses estan pensades com a millores en els elements de joc només per als mecenes. Són elements que donen un valor afegir i incentiven la compra: una figura de metall de Cthulhu, un tauler especial o una bossa per guardar les peces del joc.

Això és una campanya!

Un cop es dóna el tret de sortida només es tenen 40 dies. I durant aquest temps cal pensar que s‘està portant a terme una veritable campanya publicitària i s’hauran d’haver previst accions que permetin fer noves entrades al blog. Aquí cal estar atents perquè hi ha un fràgil equilibri entre explicar-se i fer “spam.” En Pak ens recomana haver planificat molt bé totes aquestes accions abans de començar. Wake up Cthulhu! comptava de sortida amb la promoció d’haver guanyat el premi de Verkami, i l’ha aprofitat per intentar explicar el joc a tots els medis generals i especialitzats on han pogut. A Catalan games també van buscar col·laboracions amb webs generalistes on hi ha gent interessada amb temes de cultura popular i, en alguns d’aquests llocs han fet concursos on es podia aconseguir un joc. També van fer una presentació a l’Fnac amb un bons companys de viatge (en aquest cas Conserves Ferrer, que van ser presents a la presentació i que apareixen la vídeo).

Durant els quaranta dies que es disposen per arribar al nivell d’ingressos desitjat, cal tenir en compte quatre tipus de possibles mecenes: la família que hi són perquè són família, els amics que ens donaran suport… si poden, els bojos pel tema que tracta el joc o bojos dels jocs en general que s’hauran anat a buscar i els fans del joc creats als diferents actes presencials.

Entre els estudiosos del micromecenatge es cita sovint la regla 30-90-100 que diu que “els qui arriben al 30% de recaptació durant la primera setmana, tenen un 90% de probabilitat d’arribar al 100% del que necessitaven”. Això vol dir que aquesta comunicació ha de ser molt potent a l’inici, i que cal tenir calculat a quantes persones cal haver fet jugar abans de l’inici de la campanya per tal que vulguin aportar diners durant els primers dies. I un cop ja està desenvolupat, cal continuar treballant per tal d’assegurar obrir el cercle d’amics i família i arribar bé als bojos i als fans del nostre joc.

3. Recompensa Pujol

Un retorn adequat

Tothom té al seu voltant, o a casa, algú que ha aportat diners a una campanya i no està satisfet. Per evitar aquestes reticències a la presentació del joc cal mostrar la qualitat explicant bé qui imprimirà els materials i com es faran arribar els jocs als mecenes. En Pak recomana anar a impremtes especialitzades i deixar-se aconsellar en materials i procediments i tenir clara abans de començar la forma d’enviament i tot el que es pugui necessitar per fer-ho per tal d’agilitzar el procés un cop s’ha acabat el joc (sobres, etiquetes amb direccions, etc.).

Però també cal un distribuïdor que doni bon servei i que sigui conegut per les botigues de jocs d’arreu, assegurar-se que les botigues coneixen el producte perquè han d’invertir diners en el joc. I per últim conèixer el món del tema que té el joc i dels jocs en general per tal de poder ser present als diferents esdeveniments. Wake up, Cthulhu! a més de tota la feina, compta amb unes excel·lents il·lustracions fetes per Evelt Yanait que mostren la cura amb la que s’està fent evolucionar el projecte.

Una campanya de micromecenatge està ben feta si té un bon producte, si s’ha treballat a fons abans de començar i s’han planificat molt bé els 40 dies i si el retorn que rebran els mecenes és de qualitat. En el moment d’escriure aquest article Wake up, Cthulhu! ha recaptat gairebé 15.000€ (el seu punt de partida eren 4.000€). Sembla que la feina està ben feta, només quedarà veure què pensen els mecenes quan rebin el seu joc.

En Pak ja assessorat una quarantena de projectes, s’han publicat a Verkami la meitat i gairebé tots han assolit el seu objectiu. Segur que continuarà aprenent del que veu, del que ell fa i dels projectes amb els que es troba. Caldrà estar atents a què ens pot anar explicant.