‘Proscrits: Perseguint la creació’: la llibertat al cinema i als llibres

26.08.2014

Del 2 al 7 de setembre, La Filmoteca de Catalunya i el Servei de Biblioteques de la Generalitat, organitzen la tercera edició del cicle Biblioteques i Cinema amb el cicle ‘Proscrits: Perseguint la creació’, que gira entorn del concepte de llibertat. El tema del cicle s’ha triat en sintonia amb la 1a Fira del Llibre Prohibit que se celebrarà a Llagostera el dia 14 de setembre. 

Una imatge de 'This is not a Film', que es projectarà a la Filmoteca

La instal·lació Biblioteca dels llibres perduts, dissenyada per l’arquitecta Anapuma Kundoo i que s’engloba dins el circuit urbà d’arquitectura efímera, BCN RE.SET, ha servit d’inspiració per dissenyar un cicle de cinema i literatura que reflexiona sobre el concepte central de la instal·lació: la llibertat. ‘Proscrits: Perseguint la creació’, comissariat per Xavier Puerto, amb la col·laboració de Carme Fenoll (Cap del Servei de Biblioteques) i Octavi Martí (Director Adjunt de la Filmoteca) es realitzarà del 2 al 7 de setembre en una doble sessió. El programa constarà de 3 sessions cinèfiles que inclouran una xerrada amb professionals convidats i parlaran sobre el concepte de llibertat i de la persecució dels creadors en diverses circumstancies, socials, ideològiques o polítiques.

El control sobre els creadors i la seva presència al cinema i la literatura ha estat molt àmplia al llarg de la història. Les pel·lícules que es projectaran  fan referència a diverses temàtiques present al cicle: escriptors vetats, persecució de la creació, censura fílmica i literària o el rescat de la cultura.

El dimarts 2 de setembre es projectarà la pel·lícula This is not a film, dirigida per Jaffar Panahi, i el documental Prohibido no leer, dirigida per Nicolás Carreras, amb una xerrada a càrrec del poeta i novel·lista Salem Zènia. El cicle compta també amb la participació del crític Jordi Galves, que presentarà les pel·lícules.

Tant la projecció dels dos documentals com la intervenció de l’autor volen analitzar el concepte de llibertat dins de la creació sota la censura. Sobre les dificultats dels creadors compromesos amb la seva societat contemporània i llibertat d’expressió, el dimecres 3 de setembre es projectarà Holy Flying Circus, dirigida per Owen Harris, i es realitzarà un discurs amb l’escriptora Patricia Gabancho. Finalment, en referència a la temàtica d’escriptors vetats, el dijous 4 de setembre tocarà el torn al film Howl, dirigida per Jeffrey Friedman, amb un col·loqui a càrrec de l’actriu i poeta Estel Solé.

El cicle ‘Proscrits: Perseguint la creació’ coincideix també amb la instal·lació situada a la instal·lació  Biblioteca dels llibres perduts, dissenyada per l’arquitecta índia Anapuma Kundoo i situada davant de la Filmoteca. Aquesta instal·lació forma part de BCN RE.SET, el circuit d’arquitectura efímera organitzat amb motiu de la commemoració del Tricentenari a Barcelona.