Presentació del LIFE Victoria 2014

7.09.2014

El director artístic del LIFE Victoria Barcelona, Enric Martínez-Castignani, i la presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles, Helena Mora, acompanyats per una representació dels col·laboradors i artistes participants, han presentat aquesta setmana la segona edició del festival, dedicat al Lied, que tindrà lloc entre el 2 i l’11 d’octubre.

Victòria dels Àngels

El LIFE Victoria manté les tres línies que ja va endegar l’any passat: concerts, formació i impuls als joves intèrprets. A més, el festival continua apostant per “modernitzar” el Lied (les cometes són de Martínez-Castignani), per atreure públic jove i per presentar els seus recitals fora de les sales de concerts; el 2013 es van fer a la Capella de Santa Àgata i enguany es faran a la Sala Domènec i Montaner i al Pabelló de Sant Rafael del Recinte Modernista de Sant Pau (a on va tenir lloc també l’acte de presentació).

L’únic concert que no es farà a Sant Pau serà el que oferiran els participants a les masterclasses, que es farà a l’ESMUC, com la resta d’activitats de la LIFE Akademie. Martínez-Castignani va destacar la importància d’aquesta acadèmia paral·lela als recitals que a Europa només duen a terme el Musikfestival Heidelberger Frühling, l’Oxford Lieder Festival i la Schubertiade Schwarzenberg. Les masterclasses seran gratuïtes pels oients, i també ho seran per a tothom la resta d’activitats del LIFE Akademie, que inclouen conferències i taules rodones.

El programa de joves, New Generation, pretén facilitar la transició del món acadèmic al professional dels joves intèrprets, i presentarà tres duos de cantant i acompanyant que tindran més participació que en la primera edició del LIFE Victoria. Dos d’ells actuaran amb el mateix format de l’any passat, és a dir, com a teloners dels artistes sènior amb un minirecital de 20 minuts. El tercer duo actuarà conjuntament amb els artistes sènior i tots tres cantants joves participaran en el concert de cloenda. Aquests artistes no cobraran per la seva actuació, però estan becats a les masterclasses.

Passem a detallar els concerts, els actes centrals del LIFE Victoria. El baríton Roman Trekel acompanyat per Ulrich Eisenlohr obrirà el festival el dia 3, amb una programa dedicat a Heinrich Heine, amb Lieder de Schubert i Schumann. Els seus teloners seran la mezzosoprano Cristina Segura i Nejc Lavrenčič. En un horari i un format prou inusuals, diumenge 5 a les 12 del migdia, tindrem un “concert aperitiu” (en acabat farem tots plegats el vermut) d’aproximadament una hora de durada. La soprano Marta Almajano i Dani Espasa, juntament amb el duo de joves artistes, el contratenor Hugo Bolívar i el llaütista Stanislas Germain, faran un programa de música del segle XVII.

El dia 8 d’octubre hi haurà un recital en homenatge a Anton García Abril, que enguany fa 80 anys; els intèrprets seran la mezzosoprano Nancy Fabiola Herrera i Rubén Fernández Aguirre, i els teloners el baríton Jordi Sabata acompanyat per Quim Cornudella. Herrera i Fernández Aguirre participaran el dia abans al LIFE Akademie en una trobada amb el compositor. Divendres 10 tindrem el concert dels alumnes de les masterclasses, que serà d’entrada lliure, i dissabte 11 el concert de cloenda amb els dos professors de les masterclasses, el tenor Adrian Thompson i Iain Burnside, que interpretaran els Canticles de Benjamin Britten una obra que, com va dir Enric Martínez-Castignani, encaixa perfectament amb el Leitmotiv del festival aquest any, “els estats de l’ànima”. Aquesta obra requereix, a més d’un tenor, d’ una mezzosoprano, un baríton i un contratenor, arts que interpretaran els tres cantants del programa New Generation; l’arpista i el trompista que completen la formació necessària encara estan per determinar. Adrian Thompson oferirà a més el dia 6 una conferència sobre la seva relació personal amb Britten.

Durant la presentació es va parlar també d’altres iniciatives i aspectes del festival, com la presència a les xarxes socials (s’està treballant perquè les masterclasses es puguin transmetre en streaming), la promoció entre el turisme que visita la ciutat o el conveni amb el Recinte Modernista perquè l’entrada als concerts inclogui la visita del monument. Va tancar l’acte de presentació Helena Mora recordant la figura de Victòria dels Àngels (a la qual també es dedicarà una conferència) i la importància que el Lied i la promoció dels joves valors va tenir a la seva carrera, i com el LIFE Victoria representa la imatge de la cantant.