Premis Octubre, reivindicatius i festius

26.10.2014

Hi havia una gran expectació i interès per conèixer qui s’enduria els 20.000 euros del premi Octubre de narrativa enguany. Una quantitat acumulada de l’edició anterior, quan el premi va quedar desert “per manca d’excel·lència”. El valencià Juli Alandes (Castelló de la Ribera, 1968), conegut narrador de gènere negre ha estat el guanyador amb Trencatenebres,  una novel·la coral que recorre el període de la dictadura de Primo de Rivera fins a l’esclat de la Guerra Civil. Contextualitzada al País Valencià, la novel·la tira del fil de l’anarquisme i planteja qüestions de caràcter moral, sobre el bé i el mal, sense mancar-hi un rerefons d’intriga. Però serà el lector qui destrie i decidisca en quin sentit o un altre ha d’interpretar les paraules dels personatges que intervenen en la novel·la. Alandes va dir que els premis Octubre contribueixen a “trencar unes barreres administratives entre Catalunya, País Valencià i les Illes Balears”.

Foto dels guanyadors dels Premis Octubre

Foto dels guanyadors dels Premis Octubre juntament amb el jurat

Per la seua part, Albert Sáez, sotsdirector del diari El Periódico, va ser guardonat amb el premi d’assaig amb l’obra El periodisme després de Twitter. Notes per a repensar un ofici, una obra que reflexiona sobre el futur del periodisme en el món de les tecnologies, i Jordi Mas, traductor de Murakami al català, el Vicent Andrés Estellés de poesia amb el recull Febrer, un llibre molt potent, en opinió del jurat, que juga amb la prosa i l’haikú.

La nit va estar marcada pel to festiu i reivindicatiu, amb una breu tertúlia en directe sobre el procés sobiranista encetat a Catalunya i de cara al 9-N. El jutge Santiago Vidal va reivindicar la presència de llengua catalana a la judicatura i la llibertat per al poble de Catalunya. Jaume Marfany, vicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana, va destacar que ha estat la voluntat de gent, i el caràcter transversal de l’ANC, els que han permès tirar endavant el procés sobiranista. El director del setmanari El Temps, Vicent Sanchis, va subratllar que Òmnium Cultural ha de continuar reivindicant la cultura i la llengua catalanes més enllà de la independència. I l’escriptora alcoiana Isabel-Clara Simó va assegurar que, després de Catalunya, es produirà una revolució al país valencià perquè ja no hi haurà valencians obedients a Rajoy i a Fabra. Els valencians estan cansats.

Abans de conèixer els guanyadors, la vetlada va transcórrer entre homenatges diversos i va estar amenitzada per uns quants artistes de renom. Sílvia Pérez Cruz i el guitarrista Feliu Gasull van cantar “Abril 74” i “Corrandes d’exili”, entre altres cançons, amb motiu del 40 aniversari de la Revolució del Clavells de Portugal. El poeta Enric Casasses, el dissenyador Xavier Mariscal i el prestidigitador Hausson, antic col·laborador de Joan Brossa, també van participar en la nit dels Octubre. Durant el sopar es va homenatjar la plataforma Salvem el Cabanyal, un moviment associatiu que durant quinze anys ha lluitat per evitar l’especulació immobiliària que l’Ajuntament de València ha intentat perpetrar contra aquest barri marítim de la ciutat. Un barri que alberga un conjunt arquitectònic civil d’estil modernista de gran valor cultural i humà.