Clara Segura, Antònia Vicens i Vila-Matas, Premis Nacionals de Cultura

15.03.2016

Ahir es van fer públics els Premis Nacionals de Cultura d’enguany en un dinar al restaurant Principal de Barcelona. El jurat, format pel plenari del CoNCA (Carles Duarte, Gemma Sendra, David Albet, Mercè Gisbert, Pilar Parcerisas i Isona Passola), ha decidit premiar persones de llarga trajectòria.

Clara Segura, durant el dinar de premsa dels Premis Nacionals de Cultura | Foto Eva Guillamet

Clara Segura, durant el dinar de premsa dels Premis Nacionals de Cultura | Foto Eva Guillamet

El CoNCA atorga la distinció més rellevant en l’àmbit cultural català a creadors de dins i fora del Principat. No són guardons a una obra concreta, sinó a la trajectòria de creadors. Tampoc són premis sectorials, però enguany s’han reconegut disciplines que no havien estat distingides en edicions anteriors, com la postproducció audiovisual, les arts de carrer, l’escenografia i la recuperació del patrimoni etnològic i la memòria històrica.

Els Premis Nacionals de Cultura 2016 han recaigut en els escriptors Antònia Vicens i Enrique Vila-Matas, i la medievalista Lola Badia, una de les grans especialistes en Ramon Llull, del qual enguany es commemoren els 700 anys del naixement. En l’àmbit de les arts escèniques, s’ha reconegut el talent de Clara Segura, la companyia de circ Los Galindos i l’escenògraf Joan J. Guillén, que també ha estat premiat per la seva faceta de ninotaire i dibuixant. També s’ha premiat l’israelià Dani Karavan, autor del memorial a Walter Benjamin de Portbou, que ens recorda la desesperació d’aquells que fugen de la guerra. En l’àmbit musical s’ha premiat el Quartet Casals, una de les formacions catalanes de més projecció internacional. També Josep M. Aragonès i Rosa Fusté, dos especialistes en la postproducció audiovisual, molt estimats pel sector, i pioners en el RD. Finalment, s’ha reconegut també la feina rigorosa del Centre de Documentació del Patrimoni i Memòria Carrutxa, de Reus, que treballa per preservar el patrimoni immaterial col·lectiu.

Vet aquí les intervencions d’alguns dels premiats