Premis de muntanya

4.11.2017

Aquest cap de setmana se celebra la Fira de Munyanya Vic-Collsacabra al recinte firal El Sucre de Vic. Aquest dissabte s’ha fet públic el veredicte del Premi Editorial del Llibre de Muntanya en les seves diferents modalitats en un acte emotiu amb una primera fila buida en homenatge als presos polítics. 

Els guanyadors i membres del jurat del premi Editorial Llibre de Muntanya

Enguany el Premi Jacint Verdaguer al millor llibre publicat que versi sobre cultura, patrimoni, tradicions i narrativa de muntanya, en llengua catalana, ha estat concedit a Jordi Pons, pel llibre Alpinisme sense ficció, de Jordi Pons (Desnivel). Catalunya ha aportat a l’alpinisme algunes figures de relleu internacional, la d’en Jordi Pons n’és una d’inqüestionable. Malauradament són ben poques les autobiografies completes dels nostres alpinistes que ens documenten les seves gestes. Enguany en Jordi Pons a través de l’Editorial Desnivel ens ha posat a l’abast la seva -dilatada i més que meritòria- vida alpinística. El jurat vol així reconèixer la seva aportació a la nostra bibliografia per a poder documentar la història -a voltes brillant- del nostre alpinisme com és el seu cas.

En l’obra hi trobareu també l’evolució d’aquesta pràctica esportiva gràcies a la dilatada vida en la pràctica d’aquest esport i com malgrat la migradesa de mitjans de què disposaven en les seves primeres expedicions assolien grans fites gràcies al seu entusiasme i tenacitat.

El jurat ha concedit també un accèssit Premi Jacint Verdaguer a Visions dels Pirineus. Entre la Renaixença i el Modernisme, de Teresa-M. Sala, publicat per lla Universitat de Barcelona. De tots és conegut que el nostre excursionisme anà de bracet de la Renaixença i del Modernisme en els seus orígens i que sempre ha tingut un fort vessant cultural autodefinint-se i reconeixent-se com a excursionisme científic. Fins fa poques dècades aquesta associació entre el seu vessant esportiu i el cultural han fet camí plegats de manera fefaent. D’aquesta trajectòria compartida n’ha pogut sortir aquest valuós treball de recerca Visions dels Pirineus que ens aplega una munió d’exemples que ens permeten constatar com es va anar trenant aquest maridatge entre l’excursionisme i l’alta cultura del país que va permetre canviar la visió de la muntanya i del paisatge en el nostre pensament col·lectiu.

El jurat ha distingit el llibre 50 excursions als seus rius, de Cèsar Pasadas (Cossetània) amb el Premi Arthur Osona a la millor guia de muntanya, manual o obra de caràcter tècnic, geogràfic o conservacionista, en llengua catalana.

L’aigua sempre ha estat un joiell de la natura que l’excursionisme ha volgut paladejar. Si els cims han estat els llocs on la petja excursionista ha cercat els horitzons oberts i que l’han reafirmat en l’orgull i l’autoestima dels gegants conquerits; els fenòmens de l’aigua han estat els esquers que ens han fet gaudir de les valls i les raconades més amagades per on aquest líquid germinador de vida s’ha obert camí.

Són espais agraïts que ens han sadollat la set del cos i de l’esperit. Catalunya 50 excursions als seus rius té el mèrit d’aplegar i seleccionar alguns d’aquests millors camins de l’aigua i posar-ne en valor d’altres que mai se’ns haurien acudit però que són ben trobats degut al gran coneixement del territori que té l’autor. El jurat alhora vol també destacar amb aquest premi la col·lecció Khroma en què l’Editorial Cossetània l’ha publicat per la presentació i la qualitat de la col·lecció que posa a l’abast d’un públic ampli el nostre patrimoni natural i patrimonial.

El Premi Juli Soler al millor mapa excursionista ha estat otorgat a El Cinquè Llac, publicat per l’Editorial Alpina.El mapa-guia del Cinquè Llac ens posa a les mans un retall de territori ben interessant paisatgísticament parlant i ben poc explotat. Estem parlant del muntanyam que trobem per sobre la La Pobla de Segur i per sota del Parc Nacional d’Aigüestortes-Sant Maurici a la Vall Fosca. Per tant posa en valor una zona on podrem gaudir de la solitud d’uns paisatges del Prepirineu amb el teló de fons del Pirineu que el té a tocar i li fa de decorat.

Malauradament fins ara més aviat ens havia fet passar de llarg d’aquestes contrades per la manca d’una cartografia excursionista adequada i la seva potent atracció. Aquest mapa té el mèrit de fer un bon treball de camp en tota la quadrícula que perimetri i no només del recorregut de la ruta en cinc etapes que ens destaca. Una altra de les fortaleses que s’ha valorat per part del jurat és la implicació d’ens locals que malden per potenciar aquestes contrades i l’aportació de gent compromesa com la Mireia Font i de treball exigent com la d’en Rafael López-Monné.

El Premi Collsacabra al millor llibre de muntanya en llengua no catalana, ha estat concedit a La découverte des Pyrénées, de Claude Dendaletche, publicat per Editions Pimiento. El jurat ha volgut premiar a Claude Dendaletche a partir de l’obra publicada enguany La découverte des Pyrénées. Amb ella fa una nova i valuosa aportació a la seva dilatada i meritòria bibliografia muntanyenca que sobrepassa la 20a de títols; molts d’ells han esdevingut obres de referència en les seves dues especialitats: la de naturalista-biòleg i la del bibliòfil, a tall d’exemple podem destacar-ne els 2 volums Pyrénées Guide bibliographique illustré on fa un recull molt extensiu de la bibliografia de temàtica pirinenca des de 1545 fins a l’any 2010 entre d’altres. La seva darrera obra és una delícia per als amants de la història del pirineisme. Gràcies a la seva inquietud de recerca i rastreig de biblioteques públiques i privades ens ofereix una obra de síntesi molt ben documentada i exquisidament il·lustrada amb la reproducció de les primeres obres dels pioners, de cartografia i de fotografies antigues.El jurat ha volgut distingir amb un accèssit Premi Collsacabra al llibre Val d’Aran. Freeride, de Jordi Ricart i Marc Ginesta, publicat per Desnivel.

En Marc Ginesta i en Jordi Ricart ens han sorprès amb una obra sobre l’esquí de descens de muntanya (Freeride) de la Val d’Aran. Són moltes les qualitats d’aquesta obra. Treball notable i gairebé exhaustiu de recerca i alhora innovador en el seu format. Ens aporta la ressenya dels descensos clàssics i la troballa –molt treballada- de nous descensos en racons inversemblants. Destaquem doncs els itineraris mai divulgats anteriorment. Ells han sabut mirar amb altres ulls aquestes muntanyes i dibuixar-hi línies que després han resseguit i documentat. És evident que una obra així no és possible sense una gran dosi de vitalitat, passió i amor per la muntanya, certament que hi ha moltes vies de dificultat però també és apte per a un públic més ampli gràcies a la varietat d’itineraris. Destacarem també la informació completa de cada itinerari que ens permet comparar-los i les fotografies sobre les quals s’han dibuixat. Fullegeu el llibre amb atenció i quedareu bocabadats.

Enguany el jurat ha estat format per Raimon Quera de la llibreria Quera de Barcelona; Xevi Cortacans, de la llibreria Muntanya de Llibres de Vic; Miquel Ylla, escriptor, col·leccionista i alpinista; David Vilaseca, escriptor i alpinista, David Torres, de la llibreria Altaïr de Barcelona, i Joan Escalè, alpinista, docent i crític literari.

La Fira del Llibre de Muntanya s’allargarà fins diumege 5 de novembre. Podeu consultar el programa d’activitats aquí. Del 5 al 12 de novembre se celebra El Collsacabra viu!