Premi Núvol: balanç final

29.09.2013

El dia 15 de setembre vam fer la concessió del premi Núvol de contes en el marc de la Setmana del Llibre en Català. La participació enguany ha estat molt gran, amb més de 150 originals presentats. Forçosament n’hem hagut de fer una tria, i finalment hem publicat vuitanta relats. Tant la primera garbellada, com la tria dels vint contes finalistes ha estat complicada, i en alguns casos dolorosa. He d’agrair la col·laboració inestimable de Neus Nogué, Griselda Oliver i Mariona Sanfeliu, que han participat activament en aquesta primera fase de selecció.  Totes tres es van incorporar en un jurat que també comptava amb Màrius Serra, Jordi Puntí, Matthew Tree i Enric Gomà.

 

Ricard Biel i Jordi Benavente

 

Havent rellegit tots els contes que hem publicat, destacaria per damunt de tot la qualitat dels textos, un fet que no ens ha sorprès, atès que hi participaven autors amb una certa trajectòria. La brevetat que exigien les bases ha fet que molts dels relats fossin proses poètiques, monòlegs, introspeccions. De fet, el relat guanyador, ‘La guspira’ de Ricard Biel, és un monòleg.

Una altra constant que hem detectat és l’allunyament general respecte a plantejaments realistes. No sé si és una cosa conjuntural, però fa l’efecte que estem una mica renyits amb el realisme, i que ens agradi plantejar situacions extremes o fins i tot extravagants. Sense anar més lluny, el tres contes guanyadors parteixen d’una situació ben reconeixible o quotidiana (un accident laboral, el dinar de reis, un joc de nens), però la porten a una certa risibilitat.

El guanyador, Ricard Biel, és llicenciat en filologia anglesa, traductor i escriptor. La seva última obra publicada és Un grapat de mala herba (La Magrana). També acaba de publicar una nova tradució de La fossa de Ripley, de Patricia Highsmith. Biel es va emportar com a premi una estada d’un cap de setmana al programa Priorat Versió Original, a Cal Perxe, on podrà passar un cap de setmana amb l’escriptor rossellonès Joan Lluís Lluís. Roser Vernet, responsable del programa Priorat Versió Original, li va lliurar la invitació en mà i va anunciar que faria un 10% de descompte a tots els participants del premi Núvol. Aquesta oferta es fa extensiva a tots els que han presentat un original, tant si s’ha publicat com si no.

Ferran Cerdans es va endur el segon premi amb ‘L’any de la fava‘, i va guanyar una subscripció a la revista L’Avenç. Cerdans és el responsable de Llibres artesans, autor i editor de contes curts, aforismes, poemes i microcontes enquadernats a mà. En el seu web, Ferran Cerdans anuncia que ‘L’any de la fava’ forma part del recull de contes Perdonin que no em disculpi. Cerdans viu fora de Barcelona i no va poder assistir a la festa, per això no apareix al pòdium més amunt.

Finalment Jordi Benavente va guanyar el tercer premi amb el contePaios durs, i es va endur un lot de llibres. Jordi Benavente és periodista, especialitzat en novel·la negra i és autor del blog Martorell negre.

 

D'esquerra a dreta, Jordi Benavente, Ricard Biel, Anna Tomàs Mayolas, Anna Adroer, Bernat Puigtobella, Roser Vernet, Grisleda Oliver i Mariona Sanfeliu

 

El jurat va fer una menció especial per a Anna Tomàs Mayolas, autora de Vermell amargant, el conte més llegit al llarg del mes d’agost.

Núvol ha rebut alguna oferta editorial per publicar els contes de Núvol en una edició de paper, però fins ara no s’ha concretat res. Núvol té previst de fer-ne una edició digital, com ja va fer amb els contes finalistes de l’any passat, que hem recollit dins l’ebook Confitura de figa.

Moltes gràcies a tots per participar.