Premi Borni, el premi dels lectors atents

28.01.2016

La literatura no és perfecta i per això existeix el Premi Borni als Lectors, que enguany celebra la seva tercera edició. L’escriptor Màrius Serra i El Born Centre Cultural premien la lectura crítica i atenta que aconsegueix detectar anacronismes literaris. El proper dimecres 30 de març al Born Centre Cultural es lliurarà el premi, en una gala conduïda per Màrius Serra, en la qual es presentaran les novetats literàries d’enguany. L’acte comptarà amb la participació d’alguns autors, com Enric Calpena, Víctor Amela, Sílvia Alcàntara, Toni Orensanz o Maria Carme Roca, entre molts d’altres, que enguany han publicat una novel·la.

Màrius Serra durant el lliurament del premi Borni als lectors del 2015 | Foto: Pere Virgili

Màrius Serra durant el lliurament del premi Borni als lectors del 2015 | Foto: Pere Virgili

“Hi ha qui ha vist una bicicleta en una cursa de quàdrigues o un rellotge al braç d’un centurió en alguna pel·lícula de romans. A la literatura aquestes coses també passen!”, llegim a la web del Premi Borni, que convida als lectors a detectar desajustos en obres de narrativa històrica. Aquest guardó torna enguany després de l’èxit de les dues primeres edicions i ho fa, com sempre, fent ús del sentit de l’humor i de la literatura per tal d’accedir al coneixement del nostre passat.

L’objectiu del Premi Borni als Lector és que aquests últim detectin, argumentin i enviïn anacronismes o desajustos en obres de narrativa històrica. El premi consisteix en una lupa –el Premi Borni-, la col·lecció completa dels llibres Barcelona 1700 editats pel Born CC i un passi gratuït per a totes les activitats organitzades per aquest centre durant el 2016. Els participants poden enviar les seves troballes fins el 29 de febrer al correu premiborni@bcn.cat o per correu postal a l’Observatori d’Anacronismes del Born CC (C/ Comercial, 5, 08003, Barcelona).

El jurat del premi està integrat per Enric Calpena, periodista i historiador; Carme Fenoll, Cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya; Claudi M. Cuchillo, guanyador del II Premi Borni 2015 i, finalment, Màrius Serra, que actuarà com a vocal i secretari del Jurat. La seva decisió s’anunciarà en el marc de la gala literària que organitza El Born CC com a prèvia de la diada de Sant Jordi (17 de març), un acte obert al públic en què es presentaran les novetats més destacades en novel·la històrica, amb l’assistència d’editors i escriptors.

A continuació exemplifiquem alguns anacronismes d’edicions anteriors:

– A Quanta, quanta guerra de Mercè Rodoreda, durant la Guerra Civil, la mestressa d’una floristeria embolica una rosa amb paper de plata… quan el paper d’alumini no es generalitza fins força dècades més tard.

– A L’ombra del vent de Carlos Ruiz Zafón, durant la postguerra el protagonista mira les bústies comunitàries de baix de les cases per saber on viu algú… quan aquest tipus de bústies no es van començar a instal·lar fins als anys seixanta.

– A L’Arqueòleg de Martí Gironell, es practica la respiració artificial a un dels personatges el 1910… abans no s’utilitzés aquesta tècnica per primera vegada, a mitjan segle xx, i es fa servir el plàstic vint anys abans de la seva comercialització.

– A Mar de foc de Chufo Llorens, l’acció transcorre a la Barcelona del segle XI i apareix un personatge pelant patates… quan aquests tubercles no van ser introduïts a Europa fins al segle XVI.