Portes obertes al Turó de la Rovira

2.04.2015

Dimecres dia 1 d’abril, es van obrir les portes dels espais museïtzats del cim del Turó de la Rovira, també conegut com els Búnkers del Carmel. Aquest espai va ser utilitzat, durant la Guerra Civil espanyola, pels soldats de la Defensa Especial contra Aeronaus de la República (DECA) com un emplaçament idoni per ubicar una bateria antiaèria.

Turó de la Rovira | Foto: MUHBA

Turó de la Rovira | Foto: MUHBA

El MUHBA va presentar en unes jornades de portes obertes, la segona fase de l’espai museïtzat del Turó de la Rovira. L’espai museístic està format per tres sales que formaven part dels edificis de la bateria antiaèria, que ara s’han obert al públic. La sala dels Oficials, destinat a acollir el capità responsablre del complex militar, presenta una síntesi de la història de Barcelona a vol d’ocell. A la sala dels Soldats, lloc construït per al descans dels artillers que operaven a la bateria antiaèria, s’explica la Barcelona de la guerra i la postguerra, la bateria antiaèria del turó, el barri dels Canons i el paper del barraquisme en el desenvolupament de la metròpoli barcelonina. A l’espai del comandament de la bateria, punt més elevat del turó i des d’on es feien els càlculs necessaris per orientar el tir dels canons, es mostra la relació entre la tecnologia moderna i la guerra aèria a les grans ciutats.

La museïtzació d’aquesta zona va ser premiada l’any 2012 a la 7a edició del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà que organitza biennalment el CCCB. Amb aquest guardó s’intenta promoure i destacar la remodelació dels espais públics d’Europa. El Museu ha volgut posar en valor els pòsits històrics i patrimonials de la zona mitjançant la instal·lació de cinc plafons informatius que permeten gaudir d’una visita autoguiada. Les obres però, no s’hauran completat fins a l’agost d’aquest mateix any, quan l’accés al turó ja hagi estat arreglat.

Una de les pintades reivindicatives | Foto: Tatiana Pagà

Una de les pintades reivindicatives | Foto: Tatiana Pagà

El turó de la Rovira és un lloc emblemàtic de la ciutat que ofereix una visió panoràmica de 360º de Barcelona. Aquest espai patrimonial se situa al barri perifèric del Carmel. Les noves obres i la modificació de l’espai dels Búnkers no ha agradat als habitants de la zona. La indignació s’ha vist reflectida amb diverses pintades i pamflets explicatius que han inundat la zona durant la seva inauguració. La por que un espai públic es converteixi en privat i es comenci a revalorar el preu del terreny convertint un barri tranquil en un espai turístic i massificat incomoda els veïns de la zona.