Portar l’art al carrer: l’exemple de Manlleu

2.11.2018

11 espais en desús i 16 artistes contemporanis. Aquesta barreja és la que proposa la iniciativa Manlleu Galeria d’Art, que en la seva cinquena edició segueix omplint espais inutilitzats d’obres d’art. En total, aquest any en veurem 22, de 8 disciplines artístiques diferents. La proposta ha estat premiada per la Generalitat.

Manlleu Galeria d’Art ha començat a l’octubre i es podrà veure fins el 9 de gener | Foto: MGA

 

L’any 2014 l’Ajuntament de Manlleu va detectar la necessitat d’activar i adequar els diferents espais que, a causa de la crisi immobiliària de l’última dècada i les dificultats del petit comerç davant la irrupció de les grans superfícies, estaven buits. Gràcies a la col·laboració público-privada entre l’Ajuntament de Manlleu i l’agència creativa Arkham Studio va sorgir la idea de donar un ús temporal a aquests locals i convertir la ciutat de Manlleu en una galeria d’art a peu de carrer i crear així la Manlleu Galeria d’Art, que converteix els locals en aparadors artístics donant més visibilitat als espais tancats i millorant la imatge comercial de Manlleu alhora que apropa l’art contemporani al carrer i el treu del seu lloc d’exposició i de la centralitat de Barcelona.

Ara ja sumen cinc any de trajectòria: cinc anys d’art i comerç. La iniciativa ja està consolidada, i serveix d’exemple i d’inspiració per a altres municipis. Els locals comercials desocupats de Manlleu apugen les persianes i es converteixen en aparadors artístics que acullen obres d’art contemporani en el marc de la cinquena edició de la Manlleu Galeria d’Art (MGA). Enguany, el projecte ha començat a l’octubre i es podrà veure fins el 9 de gener.

La Manlleu Galeria d’Art ha rebut, recentment, el premi a la Gestió Pública dels Premis Nacionals a la Iniciativa Comercial que atorga el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya pel seu suport al teixit comercial i per la seva implicació en el desenvolupament de projectes que impulsin el model català de comerç.

La mostra d’art, que ha consolidat el format i cada any sorprèn amb propostes artístiques innovadores i de qualitat, proposa al visitant una ruta guiada pels 11 aparadors que formen la galeria i que contenen un total de 22 peces d’art, la majoria d’obra nova, de 16 artistes emergents i consolidats. La MGA, a més, suposa una oportunitat per als artistes novells, que troben un espai per donar-se a conèixer que ja ha donat fruits en edicions anteriors.

“La Manlleu Galeria d’Art és un maridatge entre cultura, comerç i també turisme. Un apropament de l’art contemporani a la gent i, al mateix temps, una posada en valor dels locals comercials de Manlleu, tant dels que estan en desús (i ens serveixen com expositors), com els que estan al seu costat, funcionant. També és una bona manera per donar a conèixer Manlleu i el seu entorn”, comenta Pol Robles, d’Arkham Studio, agència creativa i organitzadors de la mostra.

La galeria es podrà veure fins el 7 de gener del 2019 pels carrers de Manlleu. El dissabte 27 d’octubre es va inaugurar amb una jornada d’art contemporani que va comptar amb xerrades sobre el procés creatiu de l’artista i performer Alba Torres i l’artista Jordi Lafon; un vermut, un dinar amb tots els artistes i una visita guiada per la Manlleu Galeria d’Art que va acabar amb una perfomance creada exclusivament per a l’ocasió a càrrec d’Alba Torres.