Pont a les Arts Sonores

6.07.2016

Aquest any el Festival Pas, Pont a les Arts Sonores, arriba a la seva 3a edició i presenta una programació eclèctica pensada per a diferents públics, amb una forta presència de música negra, jazz i flamenc. Núvol sorteja entrades per a l’únic concert de pagament del festival.

The Hanfris Quartet actua al Festival PAS amb la Big Band Jazz Maresme

The Hanfris Quartet actua al Festival PAS amb la Big Band Jazz Maresme

Ricard Pardo, director del festival d’estiu per excel·lència de Martorell, ens explica que a l’hora de programar el Pas d’enguany ha evitat l’opció més fàcil, que hauria estat reservar un bolo en les gires dels grups que més sonen a l’estiu. “Mires al teu voltant i t’adones que molts festivals d’estiu són rèpliques, o són molt iguals. Hi trobes els mateixos grups que van de festival en festival. Nosaltres volíem fer una cosa diferent”, diu Pardo.

El divendres 8 de juliol donaran el tret de sortida els holandesos Bruut!, un quartet de jazz bandarra i atrevit, enèrgic, elegant i, sobretot, molt original. “Aquest grup és tot instrumental i té un directe espaterrant, que convida fins i tot a ballar”, ens diu Pardo. “És atrevit començar el festival amb aquest concert, perquè el nostre públic és molt heterogeni, però hem aconseguit que la gent confiï en la marca del Pas i que la marca ja els farà la proposta. Estem contents d’haver superat el model de festa major. No hem volgut mai portar grups casposos ni tampoc un músic amb un caixet de 90.000 euros”, diu Pardo.

Dissabte 9 de juliol actuarà a Martorell la cantant de Chicago Velma Powell amb la seva banda habitual, els Bluedays. Powell, amb la seva veu tòrrida i emocionant, considerada actualment una de les millors veus de blues del món. “Velma Powell té una veu aspra i canta unes balades molt delicades”, afegeix Pardo.

I per tancar el primer cap de setmana. I el diumenge 10 de juliol serà el torn del grup The Hanfris Quartet, que  ha preparat un espectacle amb la Big Band Jazz Maresme. Aquest espectacle, que s’estrena a Martorell amb una posada en escena que recorda als grans shows musicals nord-americans, que fusiona el jazz d’una big band amb la música a capella d’estil barbershop de The Hanfris Quartet. Aquest concert tindrà lloc a un nou espai del festival, el Teatre Progrés de Martorell, i serà de pagament. L’entrada val entre 8 i 10 euros, però a Núvol sortegem cinc entrades dobles i encara podeu participar-hi fent clic aquí.

“El segon cap de setmana esperem que vingui molta gent jove”, em diu Ricard Pardo. El divendres 15 de juliol, serà el torn de The Gramophone Allstars Big Band, una impressionant big band que arrossega molta gent i que fusiona la música jamaicana amb la música afroamericana, com el jazz, el soul, el funk i el rhythm&blues; a Martorell presentaran el seu disc Jazzmaica, un potent àlbum que ha suposat un punt d’inflexió en la trajectòria de la banda. El diumenge 16 de juliol actuarà el cantant Zalon (The Soul Experience), molt conegut per ser vocalista d’Amy Winehouse. La seva veu elèctrica i seductora és considerada per molts com la millor veu de soul del Regne Unit i arriba a Martorell acompanyat de la seva impressionant banda de músics.

El divendres 22 de juliol actuaran els Obeses, que faran parada a Martorell dins de la seva “Gira Llegendària”, però ho faran d’una manera molt especial, acompanyats per la Coral Ars Nova de Martorell, dirigida per Xavier Pagès. Pardo està especialment content d’aquest projecte, que ha suposat un treball conjunt entre Obeses i una coral del municipi. “Han assajat plegats un repertori específic que han anat construint conjuntament. És molt important pel retorn que això suposa per a Martorell”, diu el director del Pas, un festival que celebra aquest any de manera especial la capacitat de les persones per fer passos transcendentals. El cartell del programa destaca quatre figures que cadasacuna a la seva manera han fet un pas personal important. És el cas de la Neus, una dona que amb 87 anys ha decidit matricular-se a la universitat. O del Pol, un noi transexual que recentment ha fet un canvi de sexe. Són alguns exemples de superació personal que aquest festival de la gent també vol celebrar.

I finalment dissabte 23 de juliol Sonia Olla & Ismael Fernández presentarà l’espectacle Flamenco coming son. La bailaora i el cantaor representen el flamenc tradicional en la seva forma més pura, un tribut a la vitalitat, a l’emoció, al drama i a la passió. Des de fa dos anys viuen a Estats Units on els va descobrir la cantant Madonna, que els va contractar per a que l’acompanyessin a la seva gira mundial 2015-2016.

Una exposició fotogràfica

Aquest any, la programació del PAS inclou també l’exposició fotogràfica Take it like a woman’ de Josep Maria Palou, dedicada a dones del món de la música. La mostra, que es podrà visitar del 8 al 24 de juliol, és un homenatge explícit a un grup de dones que s’han fet un lloc en l’escena artística, per la seva sensibilitat, creativitat, autenticitat i talent. Una exposició que fuig dels tòpics i ens apropa els sentiments, les emocions i la intensitat amb què artistes com Madonna, Rihanna, Patti Smith, Luz Casal, Kylie Minogue, Roxette, Janis Siegel, Tina Turner, Yuha Wang, Liza Minnelli, P.J. Harvey, Anastacia, Sara Baras o Katy Perry, entre moltes altres, viuen dalt l’escenari. Aquesta exposició tindrà lloc al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna. (Passeig Quarter, 9).