La poesia obre finestres

12.05.2015

No és estrany que, amb l’esclat de la primavera, la poesia i les lletres surin en l’aire, tal com les emocions ho fan a la pell. I enmig d’aquest esclat de vida torna de nou la Setmana de la Poesia a Barcelona per celebrar-ho com cal. Veus joves i veteranes s’ajunten de nou per a una mateixa fi: la poesia, que aquest any torna encara amb més força. Sota el lema “Poesia total!”, Barcelona aplega set dies condensats de poesia sense fi i “ens fa visibles la diversitat i vitalitat i l’excel·lència de la poesia catalana d’ara, i ens apropa les veus potents del panorama internacional”, tal com assegura Sam Abrams a la presentació de la Setmana d’enguany.

Josefa Contijoch | © Pere Virgili

Josefa Contijoch | © Pere Virgili

La Setmana de la Poesia comença aquest dimarts amb el lliurament del premi de poesia dels Jocs Florals d’aquest any, una tradició amb més de cent anys d’història. A partir d’aquí les propostes són diverses i variades, com, per exemple, el cicle dedicat a poesia i edició: “Finestres: poesia i edició”, un cicle de poesia amb tres sessions on es podran sentir veus com les de Josefa Contijoch, Lluís Calvo, Ricard Mirabete, Mireia Vidal-Conte, Jaume Creus o Víctor Sunyol.

Aquest cicle tindrà lloc a tres centres cívics diferents: el Pati Llimona, Casa Golferichs i la Casa Elizalde. L’objectiu és fer visible “d’alguna manera la bonança del moment de la poesia catalana”, acompanyada de la vitalitat que ha emprès en aquests últims anys l’edició catalana, que ha vist néixer petites editorials que “destaquen la insòlita pluralitat i qualitat de la poesia que s’escriu ara en català”.

Per fer d’aparador de la realitat plural i vigorosa del món de l’edició en català actual, en aquest cicle es reuniran divuit poetes que formen part dels catàlegs de sis editorials catalanes —LaBreu Edicions, Edicions Terrícola, Editorial Meteora, Cafè Central Poesia, Edicions de 1984 i Pagès Editors— que tenen un objectiu comú: enaltir la poesia i rescatar de l’oblit poetes consagrats. Totes són editorials que tenen la poesia com a protagonista en els seus catàlegs i que la reivindiquen ja sigui amb autors consagrats, ja sigui amb poetes més experimentals de la poesia contemporània.

La primera cita tindrà lloc al Centre Cívic Pati Llimona, dimecres 13 de maig a les set de la tarda i comptarà amb la presència dels poetes Blanca Llum Vidal, Daniel Busquets, Jordi Vintró, Lluís Calvo, Mireia Vidal-Conte i Ricard Mirabete. La segona serà el dijous 14 de maig a les set de la tarda al Centre Cívic Casa Golferichs amb poetes com Antoni Clapés, Gemma Gorga, Joan Elies Adell, Jordi Larios, Rosa Vilanova i Víctor Sunyol; i la tercera tindrà lloc el 15 de maig a dos quarts de vuit de la tarda a la Casa Elizalde, i hi assistiran els poetes Àngels Marzo, Eduard Sanahuja, Jaume Creus (Óssip Mandelstam), Josefa Contijoch, Lucia Pietrelli i Pau Vadell (Blai Bonet).