Poemestiu, la Festa Major de la Poesia

26.07.2012

Un cop més, l’estiu és un continu d’ofertes d’espectacles en format de festival, bé sigui de música o de dansa, bé sigui de cinema o literatura. El concepte de festival mercantilista, al més pur estil capitalista, és el que, per desgràcia, s’imposa a tot arreu: pagues l’entrada, t’ofereixen un servei i, un cop acabat, adeú-siau i passi-ho bé. I si no en quedes satisfet, no et tornen els calers, ni de bon tros. Personalment, aquesta prostitució de la cultura em fa venir basques.

 

Primera edició de Poemestiu, 2011

Ara que estem de crisi i que moltes famílies passen gana i patiments, encara se’ns fa pagar per gaudir de l’art. Fins i tot, algunes festes majors comencen a cobrar entrada, tal volta per equilibrar la minsa economia de l’ajuntament de torn. Però, per sort, no cal pagar sempre per anar a un espectacle, i menys encara per anar al Poemestiu –Festival de Poesia de l’Empordà-, que s’inaugura a Navata (Alt Empordà) aquest divendres i que es presenta com un festival poètic que trenca tòpics.

El primer tòpic que trenca és el del mercantilisme: és un festival gratuït. El segon és el de la llengua: és un festival 100 % en català, a diferència de molts d’altres. També va més enllà del presumpte (però fals) egocentrisme dels artistes: el Poemestiu és solidari i dóna, gràcies als poetes participants, una part dels seus beneficis a Càritas Figueres. Però per mi, com a dona i com a promotora, el més important és que els espectacles no siguin com per desgràcia són: molts d’aquests festivals ignoren la dona i imposen una programació farcida només d’homes i de bandes masculines, que rebaixen la dona a un paper secundari i, en tot cas, folclòric. En canvi, el 50% dels poetes del Poemestiu són dones.

El Poemestiu 2012 fa un pas més respecte la seva primera edició i arribarà a 7 poblacions i hi durà poesia en 7 dies de juliol i agost, amb més de 30 poetes, entre els quals destaquen els seus caps de cartell: Carles Hac Mor, Ester Xargay, Josepmiquel Servià, David Caño, Ricard Garcia, Joan Pinyol, Jordi Montañez, Diane Nussbaum i David Madueño. Alguns pobles per on passarà (Darnius, Agullana, Navata, Castelló d’Empúries etc.) estaran celebrant la seva festa major, i el Poemestiu en forma part. Però el Festival de Poesia de l’Empordà és molt més que un espectacle d’oci: és un agermanament entre la poesia, la música, la cançó, la pintura i, fins i tot, el circ, de la mà de l’Ayna Pla i la Mònica Molas.

Certament, el Poemestiu és la festa major de la paraula, i hi esteu tots convidats.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

4 Comentaris
  1. Retroenllaç: El Poemestiu, a nuvol.com | Poemestiu

  2. això de parlar de caps de cartell en el poemestiu no em sembla correcte. Aqui no hi ha caps de cartell, si alguna cosa dignifica el nostre col·lectiu és precisament que no hi ha cap poeta que està per sobre de cap altre.
    una abraçada i ànims a l’Àngel Rodriguez

  3. Retroenllaç: El Poemestiu, a la premsa | Poemestiu

  4. El que realment funciona, es la gran pinya que realitzen tots els integrants de Versos.cat. També els que d’alguna manera, i darrera la barrera, col·laboren en la tasca de difusió de la cultura i concretament, la poesia. Un petit però gran col·lectiu que promociona la comunicació cultural mitjançant el gènere poètic i aixó ens fa més humans, plens de defectes, si voleu, però insisteixo més humans.