Poemestiu, el festival més pluridisciplinar

8.08.2014

El Poemestiu és el festival més pluridisciplinar de tots els que es poden trobar al calendari català d’estiu, ben esquitxat de concerts, recitals, festivals, cicles i mil i una propostes artístiques. La majoria de les propostes que hi trobem són monodisciplinars. En canvi, el Festival de Poesia de l’Empordà (Poemestiu) sempre ens acosta diverses arts, totes envoltades de poesia.

Meritxell Gené | Foto: Xavier Cols.

Enguany, la cançó, la música, el teatre i l’art gràfic es donen la mà a la quarta edició del festival empordanès, que gira sempre al voltant dels versos que ens presenten els prop de 35 poetes que hi participen: Sònia Serrabao, Mireia Calafell, Ricard Garcia, Carme Pagès, Isabel Ribera, Jordi Tena, Marc Freixas, Gil Lladó, Lídia Herbera, Júlia Costa, Quim Martínez, Marina Antúnez etcètera.

El llarg camí poètic que aquest estiu farà el festival empordanès ja ha començat a fer via, un periple ple de mots que no es clourà fins el dia 23 d’agost, després d’haver passat per 6 pobles (Figueres, Navata, Castelló d’Empúries, Darnius, Taravaus i Mollet de Peralada) durant 8 vespres de 5 setmanes de juliol i agost. Aquesta via catalana (és un festival 100 % en la llengua d’Espriu) és un dels pocs festivals itinerants que uneix tota una comarca (l’Alt Empordà) sota els sons i els sentiments expressats pels versos dels participants.

El Poemestiu 2014 va arrencar el 26 de juliol a Figueres i va seguir l’1 d’agost a Navata, en una sala plena de gom a gom. Concretament, a la sala navatenca es va inaugurar una exposició de poesia visual en homenatge a Joan Brossa, feta pel fotògraf Dani Cardona, que inclou una quinzena de làmines que ens mostren una manera brossiana de veure la vida, a través d’enigmes alfanumèrics i de poemes dibuixats.

La propera cita del Poemestiu és aquest dissabte, dia 9 d’agost, a Castelló d’Empúries. El recital tindrà lloc a la sala gòtica de l’ajuntament a les 17 hores, i hi participaran, entre d’altres, Meritxell Gené, Sandra D Roig, Vinyet Panyella i Teresa Bosch.

Una de les novetats d’enguany del Festival de Poesia de l’Empordà és que l’organització ha creat uns premis literaris, que han estat oberts durant més de mig any i han rebut prop de vint originals. El concurs, que clourà el dia 22 d’agost, tindrà 3 premis que seran lliurats al celler empordanès La Vinyeta, en un vespre amenitzat amb un concert de jazz.