Fes-te Meridiana. També la música és llengua

15.05.2018

La música és missatge i el missatge ha de ser transmès a través d’un canal. Una canal de transmissió que pot ser solament el so, la música (seria el cas de les peces instrumentals) o la música cosida a una lletra. No cal dir que qualsevol lletra implica una llengua. En aquest últim cas, doncs, podem afirmar que també la música és llengua. I així ho entén la Plataforma per la Llengua, que organitza aquest dissabte un gran concert per tancar la campanya ‘El català, llengua comuna’. ‘Fes-te Meridiana’, com s’ha titulat el concert, tindrà lloc a l’antic camp de futbol de Ciutat Meridiana. L’entrada és gratuïta.

Mishima actuaran al ‘Fes-te Meridiana’.

El concert comptarà amb la participació de grups que han apostat sempre –o gairebé sempre– pel català com a llengua vehicular dels seus missatges. És el cas de Mishima (que també tenen algun primer disc en anglès), Joan Garriga de La Troba Kung Fú, La Iaia, Mazoni, Koers i Ruc’n’Roll. Des de les 17h de la tarda (els concerts començaran a les 18h) hi ha programades activitats infantils i una mostra d’entitats i associacions del barri.

Plataforma per la Llengua ha escollit Ciutat Meridiana per complementar el Pla d’Actuació Lingüística Integral “A Ciutat Meridiana, també en català!”. L’entitat treballa per donar resposta a aquelles zones de determinats municipis que per raons històriques presenten importants dèficits lingüístics. Es vol facilitar la incorporació de la llengua catalana als diferents espais del barri i erigir la llengua com una eina d’arrelament i de cohesió social.

El concert, com dèiem, també està vinculat a la campanya ‘El català, llengua comuna’, que es va presentar fa unes setmanes a la sala Luz de Gas. Tot i tenir la mateixa voluntat que el Pla d’Actuació Lingüística Integral, aquesta acció no incideix directament sobre el territori sinó que es fonamenta en la participació de cares mediàtiques en diferents vídeos distribuïts per mitjans de comunicació. Vídeos on personatges com Dolo Beltrán, Albano Dante Fachín o Gabriel Rufián expliquen la seva relació amb la llengua. La campanya està complementada amb un manifest al qual ja s’hi ha sumat 5.000 persones.