Plantant cara a la mordassa

27.01.2019

L’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC) presenta a les seves instal·lacions de l’Escola Industrial del carrer d’Urgell una exposició de retrats de persones que, per diferents raons, han sigut objecte de repressió per haver expressat les seves opinions.

Txell Bonet i Toni Albà. | Fotos: I. Garcia Puntí

El fotoperiodista Isidre García Puntí presenta a les sales d’exposicions de l’IEFC l’exposició DE CARA. Llei mordassa i 40 anys de Transició. Es tracta de vint-i-un retrats de persones, ell mateix inclòs, que en els darrers temps han patit les conseqüències de l’aplicació de la Llei Mordassa aprovada pel PP el 2015. En uns moments en què se celebra el 40è aniversari de la Constitució són cada dia més freqüents els atemptats a la llibertat d’expressió, de periodistes, artistes o simplement ciutadans comuns.

Garcia Puntí, antic alumne de l’IEFC, és un fotògraf freelance que anteriorment ja ha dedicat alguns dels seus treballs a documentar els moviments socials. Ara retrata alguns d’aquests personatges silenciats. Personatges que ens ofereixen el seu testimoni des de les parets del centre, que ha volgut participar en aquesta iniciativa.

Són fotografies en color, en un format 50 x 50 cm i presentades sense emmarcar, simplement fixades a les parets sense cap mena d’artifici. La seva composició és també simple i ens permet copsar unes mirades directes, franques i serioses. Amb un punt de duresa però alhora de determinació i orgull per la seva fermesa davant dels abusos patits.

Els peus de foto expliquen breument però amb tota claredat les circumstàncies i els fets que els han portat a ser detinguts, lesionats, multats o processats. Uns testimonis que podrien ser molts més però que en el seu conjunt són suficients per fer veure a l’espectador la dimensió de la política repressiva dels darrers mesos.

En una pantalla situada a la planta alta es pot veure també un vídeo en què juntament amb la imatge fixa es presenta una breu declaració on cadascun dels personatges explica directament i amb una mica més de detall la seva vivència dels fets.

Juntament amb els retrats a la planta superior també hi ha un panell amb algunes imatges dels darrers reportatges de Garcia Puntí, que en els darrers mesos ha cobert diverses manifestacions.

L’exposició, que estarà oberta fins al 18 de febrer, acollirà el pròxim dia 29 de gener, a les 19 h, una trobada-col·loqui en què es debatrà el tema de la mostra i es podrà conversar i veure l’exposició en companyia de l’autor i altres fotoperiodistes molt actius en aquesta mena de treballs: Carles Palacios, Josep Gol, Jordi Borràs i Roser Villalonga, aquests dos últims, protagonistes també de les fotografies de Garcia Puntí.