Planta’m un llibre

24.09.2016

Temps era temps, els pagesos treballaven al camp i les bibliotecàries a la biblioteca. Però un dia, uns quants bibliotecaris de la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat van decidir que aquests dos espais podien ser complementaris. Unint la terra i la difusió del coneixement, un grup de dinamitzadors d’activitats van iniciar el projecte De l’hort a la biblioteca.

Biblioteques i horts s'uneixen per apropar el l'agricultura i la lectura

Biblioteques i horts s’uneixen per apropar el l’agricultura i la lectura

Era 2013, el món s’unia i globalitzava a passos de gegant i la revolució tecnològica lluitava per fer-se un lloc a les biblioteques. Mentrestant, els productors i comerciants maldaven per potenciar els productes km.0; els cuiners, per ensenyar al món la cuina de proximitat; i les persones de les grans ciutats, per fer créixer horts urbans. Va ser aleshores quan, entremig del fast food i dels ebooks, va aparèixer el projecte De l’hort a la biblioteca. “Els pagesos i els restauradors es van bolcar amb nosaltres”, comenta M. Teresa Pagès, directora de la biblioteca Jordi Rubió i Balaguer; “era la primera vegada que entraven a la biblioteca pel que feien, com a protagonistes”.

Pagès explica que la biblioteca de Sant Boi va atraure agents que mai abans havien imaginat. Explica la llegenda que és així com ella i el seu equip de bibliotecaris van decidir instaurar un projecte que ja encara el seu quart any de vida, i que s’ha basat en diverses temàtiques. El 2013 va ser l’any de la Compra, cuina de proximitat i de temporada. El 2014, el del Cultiu d’horts urbans. El 2015, el de les Plantes aromàtiques i remeieres, i enguany, el projecte es titula Muntem un hort urbà a la biblioteca.

La feina va donant els seus fruits. Des del gener del 2016, De l’hort a la biblioteca ja és una realitat a 12 biblioteques del Baix Llobregat, com ara les de Sant Boi de Llobregat (amb dues biblioteques, la Rubió i la Capmany), Santa Coloma de Cervelló, Sant Vicenç dels Horts, Sant Feliu de Llobregat, Pallejà, Molins de Rei, el Papiol i Sant Joan Despí (amb també dues biblioteques, la Rodoreda i la Martí i Pol). Tot plegat, sota l’empara del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

El lloc fa la cosa. És significatiu que el projecte De l’hort a la biblioteca s’iniciés i es propagui al Baix Llobregat, comarca amb un passat completament agrícola que encara persisteix. Fa set anys, el 2009,  l’Institut d’Estadística de Catalunya va calcular que la superfície agrícola utilitzada al Baix Llobregat era de 3.092 hectàrees de terres llaurades i 530 hectàrees de pastures permanents. No se’n tenen dades més actuals, però les biblioteques, agents vertebradors del territori i entitats difusores de coneixement, han reconegut i interpretat l’espai que habiten i hi han creat projectes a mida com aquest.

I és que la iniciativa no només té bona acollida entre els seus usuaris: el 2014 va rebre el II Premi Teresa Rovira i Comas a la Innovació a les Biblioteques Públiques Catalanes. Des d’aleshores, les biblioteques que hi col·laboren han augmentat i s’ha firmat un compromís de col·laboració entre el Parc Agrari del Baix Llobregat, la Gerència de Biblioteques i les biblioteques públiques dels municipis establerts al Baix Llobregat. Tot plegat un conte que, de moment, sembla tenir final feliç.

“El projecte vol donar a conèixer la Biblioteca com a punt d’informació que posi a l’abast de tothom eines a l’hora de comprar, cuinar i cultivar horts”, explica Montserrat Álvarez, responsable de Cooperació Bibliotecària de la Diputació de Barcelona. Alvarez apunta que la iniciativa també vol esdevenir un punt de trobada i connexió entre entitats, administracions, usuaris i altres segments de població que, habitualment, no participen de les activitats i serveis de la Biblioteca.

Aquest setembre comença un nou curs, però Teresa Pagès calcula que entre el gener i el desembre del 2016 s’hauran dut a terme 90 activitats en total. Laboratoris de lectura, visites guiades a horts, guies de plantes remeieres, propostes de show cooking, exposicions; De l’hort a la biblioteca és apte per a totes les edats. Les iniciatives que tenen més èxit solen ser, segons Pagès, els tallers de plantar, els horts i fer galetes: “tot el que és manual”.

Ara, la intenció és ampliar la iniciativa a altres territoris. Les biblioteques de Castelldefels, Viladecans o el Prat són algunes de les que es podrien incorporar properament a la iniciativa. Sembla ser que les biblioteques, com els horts, recullen el que sembren. I és que conte contat, aquesta història encara no s’ha acabat.