Plàcid Garcia-Planas: els derelictes de la història

Plàcid Garcia-Planas és corresponsal de guerra de La Vanguardia. Durant més de vint anys ha anat recollint objectes que reflecteixen el conflicte i el patiment de pobles d’arreu del món. Cadascun d’ells és una crònica sense paraules. Garcia-Planas és el convidat d'avui al Born CC.

“Els reporters de guerra, de la guerra i del diari que sigui, tenim el mateix problema: com adverbiar el patiment, com adjectivar la foscor, com puntuar la mort”, ha dit sempre Plàcid Garcia-Planas (Sabadell, 1963), corresponsal de guerra de La Vanguardia des de 1988. Durant més de vint anys ha anat recollint objectes que reflecteixen el conflicte i el patiment de pobles d’arreu del món. Cadascun d’ells és una crònica sense paraules. Garcia-Planas és el convidat d’avui al Born CC.

Ens agradaria poder dir que no hi ha res més allunyat de la guerra que la cultura, però no és així. Hi ha guerres culturals i hi ha cultures de guerra. Fins i tot el que anomenem civilització és en certa manera, com deia Walter Benjamin, un monument a la barbàrie.

El Born CC és avui un espai cultural, però és també un jaciment arquelògic que dóna fe de la barbàrie i de la guerra que va assolar la ciutat al segle XVIII. Durant una guerra no hi ha vida quotidiana, però la vida continua. La indústria militar banalitza els conflictes amb petits objectes que vinculen el joc amb la mort i que provoquen una esgarrifança quan els mires.

Plàcid Garcia-Planas ha informat sobre les guerres dels Balcans i del Pròxim Orient.  També ha informat des de l’Afganistan, i ha estat un dels pocs europeus que ha aconseguit entrar a Kandahar, la ciutat emblemàtica dels talibans, on s’ha disfressat de paixtu per evitar el risc del segrest.

Aquesta tarda, al Born Centre Cultural i en el marc del cicle La vida és joc, en Plàcid Garcia-Planas mostrarà una tria de la seva col·lecció: un caramel amb una frase inquietant, la clau que resumeix mil anys d’història d’una família Sèrbia o un encenedor trobat al Raval que sorprèn per la seva vinculació amb els atemptats de les Torres Bessones. Cada objecte té una història i una vinculació amb la seva vida com a reporter. En mans d’aquest reporter de guerra, aquests objectes vénen a ser petits derelictes de la història. Al seu costat, l’Oriol Ripoll, responsable del programa del jocs del Born Centre Cultural, mostrarà jocs de diferents moments històrics que estan estretament vinculats amb la guerra.

L’any 2012 l’Arts Santa Monica va acollir l’exposició titulada L’Arxiu del corresponsal de Guerra, una àmplia mostra de la seva col·lecció d’objectes recollits en conflictes bèl·lics, de la qual ja en vam parlar a Núvol. Al llarg dels anys Garcia -Planas ha anat col·leccionant objectes que remeten a la realitat de les guerres i dels esdeveniments històrics que ha presenciat; es tracta d’objectes que sovint han estat protagonistes i motors narratius dels seus articles.

Plàcid Garcia-Planas ha col·leccionat comunicats d’exèrcits, cartells i flyers propagandístics de l’exèrcit nord-americà encoratjant als militars iraquians a desertar sota l’amenaça de l’atac (1991) o bé permisos militars autoritzant-lo a circular per llocs restringits a les guerres de l’Afganistan (2009-2010). El seu interès per peces simbòliques l’han dut a conservar fragments d’objectes obtinguts en llocs destacats un cop destruïts com un fragment d’un plat de la residència de Gaddafi a Brega després de l’assalt (2011) o objectes militars com una màscara antigàs de la guerra del golf (1991).

Dia: 3 de desembre
Horari: 19:30
Lloc: Els 300 del Born. El Born Centre Cultural

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació