Pla-Narbona i el seu ofici de pensament aplicat

Josep Pla-Narbona és un referent en l’univers del disseny gràfic, un guru, una figura colossal

El passat dia 27 d’octubre es va inaugurar al Centre d’Art Contemporani La Sala l’exposició El disseny gràfic, un ofici de pensament aplicat segons Josep Pla-Narbona. S’inclou en el marc del Blanc Festival, que aquests dies té lloc a Barcelona, però que va néixer el 2009 a Vilanova i la Geltrú amb el propòsit de difondre una art aplicada com és el disseny gràfic. La mostra, que recull treballs que van des de l’any 1969 fins al 1988, es podrà veure fins al 7 de gener de 2018.

El polifacètic dissenyador Josep Pla-Narbona (Barcelona, 1928) és un referent en l’univers del disseny gràfic, un guru, una figura colossal que aquells estudiants de disseny a Llotja admiràvem, també a través del paper couché. Trobàvem els seus enginys gràfics publicats en les revistes* europees de més prestigi en aquells gloriosos finals dels anys seixanta del segle passat. Europa, ai l’Europa dels nostres somnis.

De molt jove vaig tenir l’oportunitat de dibuixar per publicitat quan encara érem quatre gats els que ens hi dedicàvem. Se’ns anomenava dibuixants de publicitat. Aquí vaig trobar el meu camí, diu Pla-Narbona, i afegeix que la seva personalitat és altament intuïtiva, quan invento prescindeixo de la lògica. Jo n’hi veig, de lògica, en els seus treballs executats amb una gran perfecció formal, tot i que, en efecte, hi campa la imaginació més desbordada. Les seves figures sempre pretenen comunicar, produir un fort impacte, i a fe que ho aconsegueixen. Josep Pla-Narbona complementa la seva reflexió i resumeix així el camp de la gràfica aplicada al disseny: podríem dir que el disseny gràfic és un ofici del pensament. Ara anem bé, tot i que la seva imaginació creadora el porta a distorsionar les figures, a estrafer-les, i sovint juga amb les màscares de què es revesteix això que anomenem la realitat. Un surrealista de les arts gràfiques, en podríem dir, i encara més. He escrit en més d’una ocasió que amb Pla-Narbona ens trobem davant d’un clàssic (domina el dibuix com ningú) transgressor. En l’obra de Pla-Narbona no hi trobareu llocs comuns.

Els meus primers pares en el disseny van ser Josep Artigues i Ricard Fàbregas, comenta Pla-Narbona. Josep Artigues, un home de caràcter fort al qual si li queies bé tot anava sobre rodes, era el meu professor a Llotja. Però poc el vam veure. En aquell temps tenia un estudi a Suïssa i vam aprendre a pensar gràficament, segons la tesi de Pla-Narbona, a través d’Eustaquio Casero, el professor que el va substituir. Estimaré sempre el rigor d’aquest professor. Discutíem hores qualsevol detall. Deu ser cosa dels dissenyadors gràfics, establir tanta polèmica en cada treball, ja fos per a publicitat, el disseny d’un logo o d’un cartell. Moltes hores de treball i investigació de les formes, diu Pla-Narbona d’aquest pensament aplicat que és, segons ell, el disseny.

El disseny gràfic a vegades va més enllà del signe per convertir-se en una imatge simbòlica, i això és el que em devia decidir a estudiar disseny gràfic. Li ho he comentat alguna vegada a Josep Pla-Narbona, que ha escrit que el dibuix és la cal·ligrafia de la ment, dissenyar per a mi ha estat un ofici de pensament i d’associacions a la manera de com aprenien els nostres ancestres. Doncs ja ens hem trobat en aquest espai del llenguatge simbòlic aplicat a la gràfica! I no només a la gràfica, pel que fa a Josep Pla-Narbona, que tota la vida ha desplegat la seva enorme creativitat també en el camp del dibuix, el gravat, la pintura, l’escultura. Així, en la sala veïna on es mostren els treballs de disseny gràfic de Pla-Narbona hi ha una sala amb pintures i escultures. Les formes abstractes del pensament planarbonià es concreten en unes imatges i figures gens convencionals sorgides de l’inconscient i del somni que adquireixen aquella lògica de què parlava més amunt pel fet que emeten missatges ben concrets, tot i que l’autor no ho posa fàcil. Però qui ha dit que l’art hagi de ser de fàcil comprensió. Les formes i figures de Josep Pla-Narbona conviden a pensar. Disseny del pensament, imatges simbòliques i, perquè no, una filosofia en imatges que diuen tant en els nostres dies turbulents. I és que un clàssic té això, per més modern que sigui.

*L’any 1964, l’escriptor Joan Perucho va escriure un article a la revista Graphis dedicat a Josep Pla-Narbona, on s’hi reproduïen alguns dels seus treballs de disseny.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació