Pla i Nabokov: coincidències literàries a Berlín

5.10.2016

A començaments dels anys 20 del segle passat, Europa es recuperava de la Primera Guerra Mundial enmig d’un clima socialment inestable i econòmicament desfet. Però si hi havia un indret particularment sacsejat, aquest era Alemanya i la seva República de Weimar. La ciutat de Berlín, tanmateix (o justament per això), es va convertir en un autèntic reclam literari. Entre les anades i vingudes d’escriptors de la talla de Kafka, Gorki o Zweig, resulta que l’any 23 Josep Pla i Vladimir Nabokov van viure al mateix barri. De tot això en parla Jordi Puntí al darrer número de L’Avenç.

Vladimir Nabokov

Vladimir Nabokov

En el seu article, Puntí especula, amb pruïja literària, una trobada entre aquests dos genis de les lletres, que curiosament començaven a embarcar-se en l’aventura de la prosa en aquella època. El cosmopolitisme de Berlín, que acollia més o menys temporalment migrants d’arreu d’Europa (però sobretot jueus i russos), es feia extensible a la literatura: Joseph Roth hi vivia des del 1920, Stefan Zweig hi estiuejava a la vora i, entre 1922 i 1923, autors com Gorki, Maiakovski, Bely, Pasternak i Tsvetàieva van sojornar-hi en algun moment.

L’any 1920, escapant-se de la revolució russa, Nabokov i la seva família també s’havien instal·lat a Berlín. L’autor de Lolita no trigaria gaire a col·laborar en una revista russa feta a la ciutat alemanya: Rul, mentre festejava amb una jove del barri de Lichterfelde, Svetlana Siewert. La coincidència de Nabokov i Kafka a Berlín semblaria més volguda pels cronistes i amants de la literatura que realment probable, malgrat que l’autor de La metamorfosi havia viscut a Steglitz, molt a prop de Lichterfelde. El cas és que això fou quan Nabokov i Siewert ja havien partit peres (1923).

Aquell mateix any, un mes abans de l’arribada de Kafka, l’escriptor que trepitjava Berlín per quedar-s’hi una temporada era Josep Pla, com periodista de La Publicitat, que va residir al barri de Wilmersdorf, concretament a la pensió Iderna, a només quinze minuts caminant de la residència de Nabokov. Jordi Puntí imagina topades casuals entre un i l’altre, al carrer, al tramvia o al cafè. Vés a saber! “Relats, jocs de ficció i realitat, estampes de la vida als carrers nevats i bruts de Berlín… N’haurem de parlar el mes entrant”. Estarem al cas. De moment, podem llegir-ne la primera part a L’Avenç.