Pilar Rosado i la panoràmica perduda de les imatges

17.05.2019

Si una imatge pot arribar a dir més de mil paraules, què en diuen quaranta mil? Constantment estem sotmesos al poder de les imatges. És possible veure-ho tot? Perdem visió quan no veiem tot el que passa? L’artista multidisciplinària, Pilar Rosado,  llicenciada en belles arts, biologia i analista informàtica, ha presentat Mnemòsyne 2.0, una exposició visual que pot visitar-se a l’Espai d’Arts de Roca Umbert de Granollers fins al pròxim 9 de juny.

Pilar Rosado a la inauguració de Mnemòsyne 2.0

“Mnemòsyne en la mitologia grega, era la deessa de la memòria. Amb el bombardeig constant d’estímuls i imatges, la memòria, avui, està en perill. Si perdem memòria, no aprenem. Si no podem accedir a totes les imatges, les perdem. Aprendre amb la tecnologia, és anar una mica més enllà”. Mnemòsyne 2.0, una obra que pren per títol el projecte inacabat de l’historador d’art Aby Warburg, consisteix en  abordar el problema de la detecció d’aspectes latents i de patrons en grans col·leccions de fotografies atenent, només, al seu contingut visual. “La base de tot”, comenta l’artista, “radica en les imatges que hem anat abocant per internet”. La finalitat última és tenir una panoràmica de les imatges que pengem per a la xarxa.

Fa cent anys, Warburg va iniciar l’Atlas Mnemòsyne, un projecte que integrava un conjunt d’imatges dins d’una mateixa fotografia. Cadascuna d’aquestes imatges havien estat classificades per característiques anàlogues. Warburg pretenia narrar la història de la civilització europea amb imatges, res de text. Per la seva banda, Rosado pren la idea de l’historiador en ple segle XXI i aprofitant el seu ampli coneixement biològic i informàtic l’artista integra a Mnemòsyne 2.0. “Vull transmetre als artistes i als docents el poder de la tecnologia i el visual” assegura l’artista. D’aquesta manera, Rosado posa en pràctica els seus coneixements d’edició artificial amb la utilització dels algoritmes, prèviament programats a l’ordinador, com a sistema de classificació d’imatges. “De la mateixa manera que nosaltres, la tecnologia és capaç de diferenciar els colors, les textures i formes”. De fet, segons explica Rosado, “la tecnologia s’ha creat partint de l’observació del funcionament del cervell humà. D’aquesta manera, si nosaltres funcionem per sinapsis neuronals, la tecnologia funciona amb xarxes neuronals artificials que emulen el funcionament de les nostres neurones”.

Finalment, el proper 26 de maig, dins del marc de l’exposició, l’artista plantejarà dinàmiques per reinventar els criteris de classificació i ordenament de l’exploració visual utilitzada fins al moment. El dimecres 5 de juny, a l’exposició hi haurà una conversa amb l’artista visual i activista, Daniel G. Andújar, i Pilar Rosado, oberta a tots els públics, on es parlarà sobre la visió que hi ha de la tecnologia i el control de les imatges. Dins d’aquesta jornada, també s’aprofitarà per presentar el llibre sobre l’artista que el guionista i editor Félix Pérez Hita ha titulat amb el nom de Pilar Rosado y la resurrección de los archivos.