Pilar de Torres inaugura avui el curs acadèmic a l’Ateneu Barcelonès

27.09.2013

La conferència inaugural dels cursos de l’Ateneu, a càrrec de Pilar de Torres, repassarà les dones més significatives que han format part de l’entitat en 150 anys d’història. La cita tindrà lloc a la sala Bohigas el dia 30 de setembre a dos quarts de vuit del vespre. 

Pilar de Torres Sanahuja.

 

Pilar de Torres  repassarà les conferències que la Carme Karr, la Montserrat Moncerdà, la Rosa Sensat i d’altres promogueren a l’Ateneu sobre el feminisme a principis del segle XX. La contradicció entre aquestes conferències i la poca presència de dones a la societat, fins al 1936 només hi havia 20 dones residents. Repassarà les dones més significatives que han format part de l’entitat en 150 anys d’història: la primera sòcia, Elianor Serra, les primeres guanyadores del premi Crexells, Mercè Rodoreda i Maria Teresa Vernet, o l’Aurora Bertrana entre moltes d’altres.

Pilar de Torres, que és vicepresidenta segona de l’Ateneu Barcelonès, obrirà el curs acadèmic amb un discurs en què analitzarà el paper de les dones a l’entitat i com ha anat canviant el seu rol en funció del període històric. “Des de la primera dona sòcia, fins a la primera dona membre de la Junta Directiva van passar uns quants anys, i també, des d’aquest període fins a l’actualitat, on el nombre de sòcies supera l’assistència masculina”.

El període d’abans de la guerra civil és particularment interessant per a Pilar de Torres, a la seu de l’Ateneu tingueren lloc les més importants conferències sobre feminisme. Tanmateix, això no portà a una obertura de la societat ateneista  a les dones, que encara no formaven part de les seves tertúlies i només eren admeses a la biblioteca i a les conferències.

Amb la democràcia torna la presència de les dones a l’Ateneu. Hi tornen a donar conferències les grans pedagogues, les grans escriptores com la Marta Pessarrodona, la Maria Mercé Marçal, o la Josefa Contijoch, i  les grans feministes com la Maria Aurèlia Capmany o la Fina Birulés.

Pilar de Torres proposa reprendre el debat sobre el feminisme amb una pregunta: “Com podem avançar en la presència de la dona, com podem despertar d’aquesta visible mandra col·lectiva un cop assolits tots els drets polítics sense que s’hagi aconseguit la igualtat?”