Pierre Huyghe presenta ‘The Host and the Cloud’ al MACBA

27.04.2014

The Host and the Cloud, una de les pel·lícules més hipnòtiques i inclassificables de l’artista Pierre Huyghe (París, 1962), s’ha estrenat en primícia a l’estat espanyol al MACBA, on es podrà veure fins al 12 de maig. Pierre Huyghe ha estat a Barcelona per presentar aquesta trilogia inquietant i enlluernadora.

 

The Host and the Cloud de Pierre Huyghe s'estrena al MACBA aquest dilluns

The Host and the Cloud forma part d’un procés d’investigació en el qual Pierre Huyghe treballa amb biòtops culturals (des de l’aquari fins al museu) i reflexiona sobre els rituals socials de producció i representació de la vida. A mig camí entre la farsa, l’exorcisme i la política-ficció, entre l’acció teatralitzada i la improvisació, la pel·lícula qüestiona els nostres protocols de producció de significat, descontextualitzant i repetint les cerimònies socials que els legitimen. El mite es converteix en una imatge per a la indústria cultural, i el museu en una fira on es consumeixen mites.

 

Un museu etnogràfic clausurat

The Host and the Cloud ens situa en un museu etnogràfic clausurat, on s’hi du a terme una experiència autònoma durant un any. Es col·loca un petit grup de persones en aquest entorn i se’ls exposa a situacions en viu que es produeixen accidentalment, simultàniament o d’una manera inconnexa, a l’interior de l’edifici. Tot el que s’esdevé és real, no hi ha cap escena de ficció.

Aquesta cartografia d’una societat –des d’un judici fins a una dansa, des d’una sessió d’hipnosi fins a actes sexuals– està presentada o interpretada per figures que porten màscares. Les persones les poden imitar, alterar, transformar-les fins al més petit detall, deixar-se influir per elles. S’autogenera un conjunt d’operacions les causes i els efectes de les quals són indeterminats. Tot el que estava escrit esdevé contingent, caòtic.

Tancada en ella mateixa, The Host and the Cloud és un ritual de separació. Es recreen les condicions d’una cultura. Les seves influències, els seus mecanismes d’exhibició s’exorcitzen. The Host and the Cloud és un film que qüestiona, doncs, la manera com ens representem i reproduïm la realitat. En aquest sentit és un bon acompanyament a l’exposició ‘La realitat invocable’ comissariada per Montse Badia, que es pot veure actualment al MACBA i de la qual Palma Lombardo ha parlat a Núvol.

 

Qui és Pierre Huyghe?

Pierre Huyghe (París, 1962) viu i treballa a París i Nova York. Ha realitzat exposicions individuals en institucions com el Museum Ludwig de Colònia (2014) o el Centre Pompidou de París (2013-2014). Ha participat en nombroses exposicions internacionals, entre les quals destaquen Documenta 11 (2002) i 13 (2012); la Biennal d’Istanbul (1999); la Carnegie International, Pittsburgh (1999); Manifesta 2, Luxemburg (1998); la 2a Biennal de Johannesburg (1997); i la Biennal d’Art Contemporani de Lió (1995). Ha rebut, entre d’altres, la beca DAAD a Berlín (1999-2000), l’Hugo Boss Prize, Guggenheim Museum (2002), l’Smithsonian Museum’s Contemporary Artist Award (2010) i el Roswitha Haftmann Award (2013).

Pierre Huyghe, que amb els seus «experiments» –com els qualifica ell mateix– analitza els comportaments que es produeixen a la frontera entre versemblança i teatralitat, va presentar la pel·lícula en un cinefòrum dilluns 28 d’abril a les 19 h a l’Auditori MACBA.