Pi de Cabanyes reivindica Palau i Fabre

Tot coincidint amb l'Any Palau i Fabre, Pi de Cabanyes ha recollit alguns textos dels seus diaris personals i diversos articles sobre el poeta

Manuel Guerrero

Manuel Guerrero

Comissari de l'Any Joan Brossa.

El 1976, en un moment en què tornava a tenir una presència significativa en l’activitat cultural catalana, Palau i Fabre va ser nomenat president del PEN Club Català. La primavera del 1978, durant el seu mandat, Barcelona va acollir la Conferència Internacional del PEN Club. Palau i Fabre, que va defensar aferrissadament que el català fos llengua oficial de la Conferència Internacional, va acabar enfrontat a altres membres del PEN Català i del PEN Internacional, com Mario Vargas Llosa, que n’era el president. Ja sabem que la relació conflictiva de Vargas Llosa amb la llengua catalana no és cosa de fa quatre dies. Oriol Pi de Cabanyes, testimoni d’aquella manca d’acord que va dividir la secció catalana del PEN, ho va relatar al seu dietari Llibre d’hores (1980). Des d’aleshores, Pi de Cabanyes, que va ser director de la Institució de les Lletres Catalanes del 1987 al 1996, no va deixar de retrobar-se i de relacionar-se amb Palau i Fabre.

Tot coincidint amb l’Any Palau i Fabre, Pi de Cabanyes ha recollit alguns dels textos dels seus diaris personals, i dels diversos articles sobre el poeta que ha anat escrivint en les dues darreres dècades, al volum Foc secret de Josep Palau i Fabre, publicat per Curbet Edicions, el desembre del 2017. Al llibre, prologat per Joan Noves, president de la Fundació Palau, Pi de Cabanyes recorda nombroses trobades amb el poeta: a Grifeu, Llançà, l’agost del 1994; una visita amb l’alquimista a Vil·la Joana, el 1995, tot resseguint l’obra de Verdaguer; una estada a Lisboa amb diversos escriptors catalans, entre els quals Palau i Perucho, el setembre del 1996; la primera visita a la Fundació Palau, el desembre del 2003, o la celebració dels 90 anys del poeta, el 2007.

Tot just iniciat l’any passat, encara no començada la celebració formal del centenari, Pi de Cabanyes publicava a La Vanguardia (el 16 de gener del 2017) l’article “El «nàufrag» Palau i Fabre”, que ara podem llegir a Foc secret de Josep Palau i Fabre. Pi de Cabanyes hi comenta com Joaquim Molas i Josep Maria Castellet, a la seva cèlebre Poesia catalana del segle XX (1963), expulsaven Palau i Fabre del seu cànon dominat pel “realisme històric”. Per Molas i Castellet, l’obra de Palau i Fabre “més que una expressió d’una revolta política, social i literària, eren els crits o les blasfèmies d’un nàufrag més”. Per sort, aquells anys en què Vinyoli, Palau i Fabre o Brossa eren bandejats del cànon de la poesia catalana per Molas i Castellet, han quedat ben lluny i, pocs anys després, els mateixos crítics van haver de començar a matisar i rectificar el seu dogmatisme crític.

Pi de Cabanyes també dedica unes bones pàgines a revisar la relació ambivalent amb Josep Janés i Olivé, influent poeta i editor, quintacolumnista falangista, que tingué una important amistat amb Palau i Fabre abans i després de la Guerra Civil. Apunta tota una sèrie de reflexions punyents sobre fets que afectaren directament a Palau, sobre les quals caldrà aprofundir més. La complexa relació de Palau amb la seva mare també ocupa unes pàgines ben interessants. Julià Guillamon, que està treballant en la biografia de Palau i Fabre, té fils i pistes diverses, que traça Pi de Cabanyes i que cal resseguir i revisar.

Aquest diumenge 11 de març al migdia es presenten a la Fundació Palau l’Àlbum Josep Palau i Fabre, que ha publicat el PEN Català, coordinat per Helena Pol, i el llibre Foc secret de Josep Palau i Fabre d’Oriol Pi de Cabanyes. Serà una bona ocasió per aclarir més aspectes de l’afer de la Conferència del PEN i del paper no gaire clar de Janés i Olivé en la biografia de Palau i Fabre. A més a més, Anna Maluquer recitarà uns versos de Palau. I fins al 9 de setembre es pot visitar l’exposició de Miquel Barceló. Així doncs, de motius per fer el vermut diumenge al matí a la Fundació Palau, a Caldes d’Estrac, no en falten.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació