Peyrón, un home orquestra inèdit

24.10.2017

L’home orquestra. L’aventura dels músics catalans a Amèrica és un dels must-see de l’In-Edit, el festival de cinema documental de Barcelona. El documental sobre la carrera musical de Jesús Moreno Peyrón i el seu somni americà es projectarà els propers dies 29 d’octubre (19:15)  i 3 de novembre (17:00) als cinemes Aribau.

Jesús Peyrón amb la seva orquestra a la televisió cubana

A les acaballes de la Guerra Civil, quants es van embarcar a l’aventura, creaunt l’oceà per fer les Amèriques? Fos un grapat de fama o riquesa el que perseguien o menats per l’esperança, van ser molts els qui, als anys 40 i 50, van prendre els quatre trastos i van fer camí cap al somni americà. Quants van ser-hi a prop? Ben pocs i Jesús Peyrón, conegut en el món de la música com Jesús Moreno, va ser un d’ells.

Després d’haver descobert la màgia del jazz enmig del batibull de la Barcelona del Paral·lel dels anys 40, Peyrón va emprendre camí cap a les Amèriques. A la recerca de què? D’un cop de sort o de fortuna? O de noves aventures? Fos com fos, la música el va menar ben lluny.

De Barcelona a l’Havana passant per Las Vegas, Peyrón va viure en primera persona l’edat daurada del jazz cubà. El músic català tocà colze a colze amb figures com la de Nat King Cole, Frank Sinatra, Carmen Miranda, Edith Piaff, Josephine Baker, Ertha Kit, Stan Getz o Sammy Davis i tants altres. 

L’home orquestra és un viatge a l’Havana i Las Vegas de jazz, colors i somnis de purpirina. De la mà del mateix Peyrón, el documentals ens descobreix els escenaris de les dues ciutats del jazz però també el que s’amaga al darrere dels focus, les corredisses entre passadissos i camerins. La seva veu és el fil conductor d’aquest viatge particular a les entranyes de la seva música, a la que se sumaran les veus d’altres músics, experts i crítics musicals, qui recordaran els hits i les fites del músic català i la seva troupe.

Les seves peripències, topades i cops de sort seran el fil conductor de L’home orquestra, el documental de Swing produccions, fruit del treball d’Àlex Gómez-FontPau Guixà, Carles Riobó i Toni Tarifa.

L’home orquestra. L’aventura dels músics catalans a Amèrica és una coproducció amb Televisió de Catalunya i Televisió Española i aviat podrà veure’s en ambdós canals. La iniciativa de Swing productions ha rebut, també, el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals, Sociedad de Artistas Intérpretes o Ejecutantes de España i Vallès Oriental Televisió.

Abans, però, passarà pels cinemes Aribau. Serà a la gran pantalla els propers 29 d’octubre (19:15)  i 3 de novembre (17:00), dins de la programació oficial del l’In-edit, que se celebrarà a Barcelona del 26 d’octubre al 5 de novembre.

El festival, amb quinze anys a les espatlles, encetarà una nova etapa, programant activitats paral·leles a la cartellera oficial, entre les quals sobresurt l’In-èdit km 0, una inciativa que aposta per reforçar el seu vincle amb la ciutat de Barcelona i escaparà els seus documentals pels barris de la ciutat. L’arribada de l’In-edit als centres cívics s’emmarca dins dels circuit de Barcelona Districte Cultural.