Petits Herois: la porta infantil al curtmetratge

17.10.2017

Per a introduir als més menuts en la cultura audiovisual no és necessari fer-ho sempre amb pel·lícules. Els llargmetratges, sovint, els desborden per una durada que no s’ajusta a les possibilitats reals d’atenció de les primeres edats. Hi ha una porta d’entrada més adequada i amable i on també poden trobar-se altes dosis de qualitat: el curtmetratge infantil. Píndoles d’una durada que permet mantenir la curiositat per la ficció del principi al final de la cinta. Per presentar una petita oferta de l’univers que recull el curtmetratge infantil, el programa Barcelona Districte Cultural desplega una selecció de peces en diferents centres cívics de Barcelona durant aquesta tardor. El cicle porta el nom de Petits Herois i ofereix varietat temàtica i lingüística (tots els curtmetratges amb diàlegs són en versió original i doblats al català).

La petite casserole d’Anatole

En cada sessió es projectaran set treballs amb temps de durada que van des del quatre als disset minuts. La procedència dels curtmetratges també és diversa. Hi ha produccions catalanes, irlandeses, hongareses i, sobretot, franceses (França és un referent en ficció per a adults que també destaca en la secció infantil: recordem l’excel·lent La vida d’en Carbassó).

La temàtica comuna que vincula els set curtmetratges és l’esperit de superació dels protagonistes. Tots els treballs tenen un personatge central que ha d’afrontar un repte que es resisteix a ser resolt. L’enginy serà el mètode per a abatre totes les dificultats.

El representant català del cicle és el curtmetratge Grand Prix (2011), de Marc Riba i Anna Solanas. Una peça sense diàlegs que explica l’aventura de tres amics que es preparen per a fer una carrera de bicicletes. El conflicte arribarà amb l’aparició d’una noia que també vol córrer la cursa. Dos dels amics no la deixaran participar, mentre que el tercer, fet d’una altra pasta, sí que li ofereix un lloc a la carrera i se l’enduu amb un sidecar construït únicament per a l’ocasió.

Entre les peces que més clarament pretenen treballar la superació de les pors hi ha el curt irlandès Fear of flying (2012). No es tracta de la por moderna de volar en avió, però. Aquí el protagonista és un ocell que té pànic a enlairar-se. Somnia constantment que s’alça i cau a terra. Quan veu que s’acosta l’hivern, pren consciència de la necessitat de migrar i ha de començar a enginyar-se com s’ho farà per poder a volar.

Dels curts francesos en destaquen dos La petite casserole d’Anatole i La vélo de l’éléphant. D’Éric Montchaud i Olesya Shchukina, respectivament. Dos autors premiats en diferents festivals orientats al curtmetratge infantil d’animació. Amb la història d’Anatole, Montchaud va ser preseleccionat pels Premis César.

Fear of flying

Totes les obres es podran veure entre aquest mes d’octubre i el pròxim novembre. Els passis es faran les tardes de dissabte. Podeu consultar els horaris i espais de projecció en aquest enllaç.