Petit English. A quina edat han d’aprendre anglès els nostres fills?

A quina edat han d'aprendre anglès els nens? Aquest curs s'han inaugurat a Girona dues escoles d'anglès que ofereixen cursos als més petits, com Kids & Us o Helen Doron, cadascuna amb el seu mètode.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Cada dia els nens aprenen anglès de més petits. Els nostres fills, siguin petits o adolescents, viuen immersos en un món carregat d’estímuls i referents anglosaxons. Però per a molts l’anglès continua sent una assignatura pendent, mal resolta a l’escola. No sorpèn que hagin proliferat, d’un temps ençà, escoles d’anglès, com Kids & Us o Helen Doron,  ofereixen cursos com a activitat extraescolars. Kids & Us és una escola fundada a Manresa per Natàlia Perarnau l’any 2003, que ja té més de cinquanta centres arreu de Catalunya i quaranta-un més a la resta de l’estat espanyol. L’expansió de Kids & Us és ja internacional. Té centres a Andorra i a Itàlia i està a punt d’obrir franquícies a París i a Brussel·les. Helen Doron és una acadèmia internacional, fundada per la lingüista anglesa Helen Doron, que ja té amb presència a 33 països, i que comença a estendre’s a Catalunya. Cada una d’aquestes escoles té la seva personalitat i la seva metodologia, però també coincideixen en alguns aspectes. Tant l’una com l’altra fan servir la música per introduir l’aprenentatge de l’anglès i tenen un CD com a fil conductor que els nens han d’escoltar cada dia a casa. Totes dues proposen als pares un ritme d’un dia de classe per setmana, entre 45 minuts i una hora per als més petits, i ofereixen als alumnes un recorregut des de la més tendra infantesa fins a l’adolescència. Finalment, tant Helen Doron com Kids&Us han estès la seva xarxa a base de concedir franquícies, una organització que ha permès que s’hagin estès, amb poc temps, per tot el territori.

Helen Doron com Natàlia Perarnau comparteixen un mateix objectiu pedagògic: immergir els nens en l’anglès per tal que l’aprenguin amb la mateixa naturalitat que absorbeixen la llengua materna.

La llavor del programa de Helen Doron English es va plantar el 1984 amb una classe de violí. Helen, una lingüista nascuda a la Gran Bretanya, volia que la seva filla de 4 anys comencés a anar a classes de música. Havia investigat les escoles de música per a nens petits i el mètode Suzuki per a violí la tenia molt intrigada.

El Dr. Shinichi Suzuki basava el seu mètode en la premissa que els nens poden aprendre música de la mateixa manera i amb la mateixa facilitat aparent amb què aprenen a parlar. Els nens que aprenen violí amb el mètode Suzuki comencen escoltant música. N’escolten a classe, i s’emporten cintes per posar-les de fons a casa. Experimenten amb l’instrument produint-hi sorolls i sons abans d’organitzar-los en diferents notes i melodies. Aprenen a tocar d’oïda, aprenent a fer que l’instrument imiti la música que escolten. Suzuki va descriure el seu mètode com «el llenguatge de la música».

“Helen Doron de seguida hi va veure l’analogia”, explica Meena Athwani, directora de Helen Doron a Catalunya. “Si els nens podien aprendre música com si fos un idioma, per què no aprendre un idioma com si fos música?” El 1985, Helen estava a punt per reincorporar-se al mercat laboral després d’haver passat diversos anys a casa dedicada a la seva filla. Va dissenyar un curs d’anglès basat en l’aprenentatge primerenc, adreçat a grups petits, amb èmfasi en el reforç positiu i les audicions repetides. “Helen Doron va fer gravacions casolanes de cançons, rimes i contes, i es va anunciar en el seu barri com a professora particular d’anglès”, explica Meena Athwani.

Els resultats van ser sorprenents. El sistema d’ensenyament de Helen va recrear un ambient al voltant de l’idioma anglès que imitava el procés natural d’aprenentatge de la llengua materna, i als nens els va encantar! Les lliçons de Helen eren divertides i animades i estimulaven el benestar emocional, físic, creatiu i intel·lectual dels nens. Helen tenia més sol·licituds d’interessats dels que cabien en l’espai amb què comptava. Havia d’ampliar. Així va néixer Helen Doron Early English, que s’adreça a nens a partir de 3 mesos i fins a 14 anys.

Helen va començar a formar professors en la zona de la ciutat on vivia, al nord d’Israel. El 1997, es va inaugurar la primera franquícia de Helen Doron Early English a Àustria, i la resta ja és cosa sabuda. Avui dia, Helen Doron English, que amb Helen Doron Teen English també ofereix cursos per a adolescents fins als 18 anys, compta amb més de 700 centres d’aprenentatge en més de 30 països en quatre continents i més d’un milió de nens arreu del món han après a parlar anglès a través del seu mètode.

Natàlia Perarnau, llicenciada en filologia anglesa i fundadora de Kids & Us, és una professora i emprenedora manresana amb una trajectòria impressionant. L’any que ve es complirà una dècada de la fundació de Kids & Us. Amb pocs anys, Perarnau i el seu equip, que coordinen des de Manresa un centenar de centres, han fet escola i han creat una marca, amb una línia pedagògica i una presentació molt atractives, que actualment segueixen 25.000 alumnes. La vocació de Perarnau ve de més lluny. “Sóc professora d’anglès des dels 18 anys. L’any 1992, amb 23 anys, vaig muntar la meva primera escola d’anglès”, explica Perarnau. “Sempre m’havia preocupat molt veure que malgrat els anys que la gent passa estudiant anglès, molt pocs arriben a tenir un nivell decent. Vaig arribar a la conclusió que segurament l’anglès no es començava a l’edat adequada i tampoc s’ensenyava de la millor manera, si més no, la manera tradicional s’allunyava molt de la manera natural en què tots aprenem com a mínim una llengua: la materna”, explica Perarnau. El naixament de la seva filla li va obrir els ulls. Veient com la nena aprenia la llengua, es va replantejar l’ensenyament de l’anglès. “Per sorpresa meva, tot i començar en una ciutat no massa gran i força conservadora com Manresa, la rebuda i acceptació va ser espectacular”, explica Perarnau.

Natàlia Perarnau i Meena Athwani van coincidir fa deu anys a Valls en un curs de formació de Helen Doron. Amb el temps Athwani ha esdevigut Master Franchiser de Helen Doron a Catalunya i Natàlia Perarnau ha fet evolucionar el seu projecte pedagògic fins a convertir-se en una marca de referència. “Jo en el seu moment vaig informar-me per adoptar el mètode HD”, explica Perarnau. “Si m’hagués agradat el seu sistema, sense cap dubte l’hauria aplicat al meu centre, però la veritat és que el sistema ni em va agradar ni em va convèncer i va ser llavors quan vaig decidir desenvolupar la meva pròpia metodologia. Tot i que compartim un aspecte com és el contacte diari dels nens amb l’anglès mitjançant un CD, en altres aspectes diferim força, com a mínim del Helen Doron que jo vaig conèixer a l’any 2003”.

Segons Perarnau, Helen Doron s’inspira en el pensament de Glenn Doman, i basa el seu mètode en el coneixement enciclopèdic. “Els nens i nenes aprenen noms d’instruments i ocells que no saben ni en la seva llengua materna”, diu Perarnau. Meena Athwani explica per què en el seu mètode es dóna tanta importància al vocabulari: “Helen Doron creu en la intel·ligència innata del nen, i que l’adquisició de la llengua és una via per potenciar-la. Si el nen aprèn coses mentre aprèn la llengua, el seu interès augmenta. Així aconseguim que tinguin un lèxic prou ric perquè pensin en anglès sense passar per la traducció”, diu Athwani. En un curs per a nens de tres anys poden arribar a exposar el nen a 600 paraules. I en nens de 12 anys el vocabulari pot arribar a ser potenciat fins als 2.000 mots.

Kids & Us, en canvi, centra més el seu mètode en primer lloc en les estructures del nou idioma. “El vocabulari mai és una finalitat en si mateixa, sempre s’aprèn en context” diu Perarnau. “Per nosaltres el més important és que el nen tingui un coneixement de l’idioma per tal de desenvolupar-se en el seu dia a dia segons la seva edat. Saber dir “bernat pescaire” en anglès no ho considerem important i molt menys encara als 5 anys d’edat”. Meena Athwani sosté, en canvi, que “és perfectament natural que un nen de cinc anys aprengui noms d’ocells o de plantes si fem una sortida al parc i el nen ho viu tot en anglès”.

Un altra diferència és que els materials didàctics i la decoració infantil de les aules de Kids & Us estan dissenyats amb una estètica molt concreta. “Els nostres materials són molt captivadors, entenem que una estètica atractiva és un estímul addicional”. Meena Athwani admet que Kids & Us ha sabut presentar-se amb un look propi i ha desplegat el màrqueting per convertir-se en un referent al mercat. “Nosaltres, però, no donem tanta importància al disseny de les aules ni posem tant l’accent en els colors nursery perquè els nostres centres acullen alumnes d’un ampli espectre d’edat”, diu Athwani. Helen Doron ofereix cursos per a nadons des de tres mesos i cursos per a adolescents, cursos que se centren únicament en l’expressió oral en anglès i cursos que hi inclouen la lectura i l’escriptura. El material didàctic es genera des de la central de HD a Israel, on Helen Doron encara dirigeix personalment la línia pedagògica. L’última novetat és un DVD amb dibuixos animats pensat per a ensenyar l’anglès.

A Helen Doron els nens poden començar a aprendre anglès a qualsevol edat. A Kids & Us, en canvi, els nens només es poden incorporar a la metodologia fins als set anys. Passada aquesta edat, es considera massa tard.

Ambdues empreses s’han estès gràcies a una xarxa de franquícies. Davant del risc que el mètode no es propagui amb coherència i qualitat, uns i altres adopten les seves pròpies estratègies. Helen Doron imposa als seus mestres una formació intensiva de cinc dies i posteriorment fa formacions periòdiques cada vegada que el material es renova. També fan inspeccions als centres, una pràctica que Kids & Us també porta a terme. “Tenim molts mecanismes de control”, explica Natàlia Perarnau. “Fem auditories presencials i auditories online de les nostres classes. Formem els nostres mestres per tal de que entenguin la nostra filosofia i hi combreguin. Pel que fa al material pedagògic,  nosaltres el fem i el desenvolupem tot, els mestres no tenen que pensar ni inventar res, ells són únicament executors i transmissors de tot allò que des del Departament Pedagògic s’ha pensat i s’ha provat”.

I què s’ha de fer per adquirir una franquícia d’un d’aquests centres? Quin perfil es demana o cal tenir? Quina mena d’esforç suposa? Spencer Groves inaugura la setmana que ve el primer centre Helen Doron a Girona, una ciutat on Kids & Us està a punt d’obrir el seu segon centre (C/ Dr. Ametller i Viñas, 43). Groves és anglès però fa anys que viu a Catalunya amb la seva dona i cofundadora del centre, Puri Gómez Casademont, que és professora a l’Escola Oficial d’Idiomes de Girona. Tenen dos fills, perfectament bilingües, i saben de primera mà el que significa la immersió lingüística. Meena Athwani considera que són candidats ideals per tirar endavant el projecte.

Spencer Groves m’explica amb un català impecable que ha apostat per aquest mètode perquè, segons diu, “Helen Doron realment entén com els nens aprenen un idioma, i ofereix cursos rigorosos, creatius i efectius, plens de moviment, cançons i felicitat”. Groves començarà amb nens des dels 18 mesos, i si hi ha demanda podria introduir cursos per a nadons des de 3 mesos a partir de gener. Durant el primer any atendrà nens de diferents etapes fins a 12 anys. Tampoc té por de la competència. “A Girona ja hi ha diverses escoles que ensenyen anglès a nens petits, des de franquícies a acadèmies de barri, però crec que cada vegada hi ha més consciència que cal començar a aprendre idiomes de ben petits, i hi ha espai a la ciutat per a múltiples ofertes”, diu Groves. A casa parla l’anglès amb els seus dos fills. Li pregunto quins elements cal donar a un nen perquè s’amari de l’anglès com si fos una llengua materna. “Has de poder crear un món on sigui possible fer servir exclusivament l’anglès, que ho visquin amb normalitat, sense la temptació de traduir quan el nen va una mica perdut. S’han d’adonar que els estàs donant una altra realitat. El que ajuda molt és quan anem de vacances a l’estiu i poden jugar amb nens d’allà com un més”.

El dia 18 de setembre a les 19.30h l’escriptor Matthew Tree farà el discurs d’inauguració del centre Helen Doron de Girona, al carrer Príncep 1, al barri de l’Eixample de Girona. Dues hores abans Spencer Groves farà una classe inaugural de portes obertes per tots aquells pares que hi vulguin assistir amb els seus fills.

@kids_us

@HelenDoronEE

@pugtobella

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació