Pervivència d’Ángel Crespo: III Jornades de l’Excel·lència

19.10.2014

Aquest dilluns 20 d’octubre i dimarts 21, arriben les III Jornades de l’Excel·lència, organitzades per l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC). Es duran a terme a l’Aula Josep Maria de Sagarra de l’Ateneu Barcelonès (Carrer de la Canuda, 6, Barcelona) a partir de les 19 hores, i estaran dedicades a la figura d’Ángel Crespo, personatge que va dedicar els seus esforços a la poesia, a la traducció i a l’estudi de les avantguardes artístiques.

Ángel Crespo a Florència

Ángel Crespo a Florència

El poeta Àngel Crespo, un dels autors més poderosos de la lírica hispànica de la segona meitat de segle XX, però també un dels més negligits, ha estat una figura fonamental en el diàleg entre cultures gràcies a la seva ingent tasca com a traductor de Pessoa, Dante, Petrarca, Casanova o Tanizaki, entre tants d’altres. A gairebé vint anys de la seva mort, l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC) proposa una trobada de poetes, traductors i erudits sobre la seva obra.

Aquest dilluns dia 20, Miquel de Palol donarà tret de sortida a la primera jornada, en què Francesc Parcerisas farà la conferència inaugural, i llavors Antonio Beneyto, José María Balcells i José Corredor-Matheos participaran en una taula rodona en què discutiran quins són els trets de connexió entre la poesia i l’avantguarda. Després, tots ells durant a terme una lectura d’alguns dels poemes més memorables de Crespo.

I dimarts dia 21, Jaume Pont, Rosa Lentini i Jordi Ardany participaran en una taula rodona en què es parlarà del paper de la crítica com a relectura profunda i apassionada. Per després donar pas a la importància de la traducció com a mà per abraçar noves llengües i cultures, amb Ángel Guinda, Clara Janés i José Francisco Ruiz Casanova, que també llegiran l’obra de Crespo, en aquest cas mostres de les seves traduccions. La clausura de les jornades anirà a càrrec de Pilar Gómez Bedate.

Cal recordar que Ángel Crespo és un personatge constantment reivindicat per l’ACEC, que veu en ell un símbol de la seva tasca múltiple i integradora. Cada any, aquesta associació fa el lliurament del Premi Ángel Crespo a la millor traducció en espanyol. Alguns dels guanyadors del guardó han estat Carmen Martín Gaite, Carlos Vitale, Monika Zgustová, Adan Kovacsics o Selma Ancira. Per tant aquestes jornades serviran per aprofundir en l’essència subterrània d’un creador poderosíssim.