Pere Virgili. Dia a dia, foto a foto

2.03.2017

L’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, IEFC, presenta a la seva seu de l’Escola Industrial l’exposició Dia a dia, un recull d’imatges representatives del treball fotoperiodístic de Pere Virgili dels darrers anys. Una mostra del repte quotidià per trobar un equilibri entre la imatge informativa i la mirada personal.

Neteja de la Platja de la Barceloneta l’endemà de la revetlla de Sant Joan, Barcelona (24.06.2013) | Foto: Pere Virgili.

L’IEFC, del que ja hem parlat altres vegades en aquestes pàgines, és una de les més prestigioses escoles de fotografia del país i ofereix permanentment els murs de les seves instal·lacions per a la presentació de diverses exposicions, habitualment de persones vinculades, d’una forma o altra, a la institució. En aquest cas es tracta d’una selecció de les imatges del fotoperiodista Pere Virgili, antic alumne i més tard professor del mateix Institut. Com va assenyalar el seu director, Eduard Bertran, en l’acte de presentació, tots dos varen coincidir per primera vegada fa ja trenta anys, ell en el seu primer any com a professor i Virgili en el seu primer curs com a alumne de l’Escola. Una complicitat i una col·laboració que ha produït una estupenda mostra d’una cinquantena de fotografies, la majoria obtingudes en els darrers sis anys d’exercici professional al diari ARA i per a algunes altres institucions.

Utilitzaré les paraules que el mateix Virgili fa servir per definir el seu treball perquè trobo que es corresponen perfectament amb la impressió que produeix la seva visió:

“Com a fotoperiodista parteixo de les següents premisses: mostrar tot allò que s’esdevé de manera objectiva i, sovint, amb la immediatesa que exigeixen els mitjans de comunicació, i fer-ho amb un discurs propi que no desvirtuï la veracitat dels fets. També, sempre que sigui possible, vetllar per la qualitat estètica de les imatges. Heus aquí l’exemple més viu del meu dia a dia com a fotoperiodista”.

L’artista Jaume Plensa fotografiat al seu taller, Sant Feliu de Llobregat (19.01.2015) | Foto: Pere Virgili.

Les fotografies de Virgili són totes elles fruit del seu treball professional i la gran majoria, per no dir totes, han estat publicades en els mitjans. No es tracta en aquest cas d’allò que alguns professionals anomenen treball personal per diferenciar-lo dels que resulten d’encàrrecs laborals. Estem davant, doncs, d’un treball literalment fotoperiodístic però que té tota la força i creativitat d’una aproximació personal, com ell assenyalava. Potser això sigui degut també, com va apuntar el mateix Virgili, al fet que l’ARA ha atribuït sempre gran importància a la seva secció gràfica i ha donat una gran llibertat als seus fotògrafs. Res passa per casualitat…

Manifestació “Via Lliure”, Diada 11 de Setembre, Avda Meridiana, Barcelona (11.09.2015) | Foto: Pere Virgili

La temàtica del treball que presenta Virgili es correspon a una realitat com la d’una ciutat com Barcelona on es produeixen esdeveniments variadíssims però sense el dramatisme o l’espectacularitat que trobem en altres certàmens fotoperiodístics. No obstant això, totes les imatges tenen, malgrat la seva quotidianitat, una força i intenció especials.

Els punts de vista són originals i les composicions i el tractament del color, molt encertats. Deia Josek Koudelka que una bona imatge és aquella que es recorda. Doncs la veritat és que encara tinc a la memòria moltes de les imatges que he vist penjades a les parets de l’IEFC.

Cal remarcar també que la selecció de les imatges, que deu haver donat molta feina als organitzadors degut al gran volum de l’arxiu del fotògraf, és molt encertada i té unes dimensions que no poden fatigar l’espectador. D’altra banda, l’agrupació temàtica que se n’ha fet i uns peus de foto breus però entenedors contribueixen a facilitar-ne la visió i comprensió. Aquestes imatges es podran veure fins al 25 d’abril i, sens dubte, mereixen una passejada pel recinte de l’Escola Industrial al carrer d’Urgell de Barcelona.