Per què treballem?

La qüestió del treball és el que pretén abordar els propers 14, 15 i 16 d’octubre en les VI Jornades Filosòfiques que organitzen el CCCB, l’Arts Santa Mònica i l’Institut Francès de Barcelona.

El treball és una de les nostres principals preocupacions i una qüestió transversal per a tots nosaltres, una manera de tenir cabuda dins de la societat, però segur que més d’un cop tots ens devem haver preguntat per què treballem. Això és, ni més ni menys, el que pretén abordar els propers 14, 15 i 16 d’octubre en les VI Jornades Filosòfiques que organitzen el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), l’Arts Santa Mònica i l’Institut Francès de Barcelona.

Un treballador amb walkie-talkie | Foto: Departament d'Agricultura d'EUA

“Socialment constatem que en el treball s’hi emmiralla el benestar d’una societat; la propaganda governamental se sustenta en els índexs d’atur i en la capacitat de fer somiar en la consecució d’aquesta edat daurada anomenada plena ocupació. D’altra banda, ens adonem també que la vella concepció de la classe treballadora com a subjecte revolucionari s’ha esmicolat perquè el capitalisme contemporani n’ha desmantellat la unitat i el sentit i produeix una sopar de figures híbrides a mig camí de l’ocupació i la desocupació, el salariat i l’autonomia, el treball privat i el treball públic. Com podem escapar d’aquestes categories laborals que paralitzen tota possibilitat de contestació real del capitalisme?”, es pregunten els coordinadors.

El treball determina la nostra identitat individual: si no treballes, no tens èxit, però, paradoxalment, el mercat del treball s’organitza a partir de la creació sistèmica d’aturats. A més, ens afecta personalment i ens pot despertar una sèrie de sentiments que van des de l’estrès de l’hiperproductivitat fins a l’angoixa de l’atur, des de l’alienació fins a la dignitat per la feina. Com hem de lluitar contra les identitats professionals, el reconeixement laboral com a reconeixement identitari o contra el dret al treball com a dret a la vida? De quins aspectes hem de fugir? Quines distincions psicològiques governen la feina avui dia i com les podem deconstruir?

Programació

A partir de la pregunta “Per què treballem?”, Xavier Bassas Vila i Felip Martí-Jufresa, que coordinen aquestes jornades, ens volen fer reflexionar per poder abordar una qüestió essencial: com es poden consolidar altres imaginaris laborals. Les jornades volen posar de manera diàfana sobre la taula els binomis que estructuren encara bona part de la nostra concepció del treball i que, de fet, ja no responen a la realitat del capitalisme contemporani: treballador/aturat, productor/consumidor, assalariat/autònom, etc. Quines són les categories emergents per a una bona fenomenologia del treball contemporani? Quins són els nous subjectes de treball que cal identificar per articular una política anticapitalista amb eficàcia transformadora? Hi ha més vida més enllà del treball i de la productivitat capitalista?

Per què treballem? – Entrevista a l'economista Cristina Carrasco from CCCB on Vimeo.

Les jornades tindran lloc el 14, 15 i 16 d’octubre al CCCB, l’Arts Santa Mònica i l’Institut Francès de Barcelona, respectivament. Hi prendran part ponents com Yann Moulier-Boutang, Cristina Carrasco, Gerard Horta, Daniela Aparicio, Francesc  Serés, J.L Martín Ramos, el sindicat Sindillar, Carles Guerra i Maurizio Lazzarato, entre altres.

Més informació al web de VI Jornades Filosòfiques

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació