Àlex Rigola porta ‘Incerta Glòria’ de Joan Sales al teatre

19.05.2015

El Teatre Nacional de Catalunya estrena aquest dimecres l’adaptació d’Àlex Rigola de la cèlebre novel·la de Joan Sales Incerta Glòria. L’adaptació manté l’estructura espistolar de la novel·la, i malgrat que Rigola assegura que “amb prou feines aconseguirà acariciar el calidoscopi sobre l’ésser humà que és”, el muntatge, segons l’estudiosa de Sales, Maria Bohigas, “transmet el mateix cabal d’enorme emoció que la novel·la”. L’adaptació de Rigola, això sí, fuig de l’efectisme o de cap ambició rupturista. El muntatge, doncs, és molt fidel al text de Sales i amb una feina de síntesi i compressió, amb l’objectiu de “regalar escènicament la meravella que és la novel·la.”

Nao Albet a Incerta Glòria ©  TNC

Nao Albet a Incerta Glòria © TNC

El repartiment està encapçalat per Pau Roca, Nao Albet, Mar Ulldemolins i Aina Calpe; els ballarins Toni Mira i Laia Duran, i, a més, també compta amb dos habituals de Rigola: Joan Carreras i Andreu Benito. Incerta Glòria s’està convertint en una gran icona però…

Per què hem de córrer tots al TNC?

Perquè, segons Mercè Rodoreda, “és una novel·la que s’ha de llegir, almenys, dues vegades. La primera lectura ha equivalgut, i potser ho dic d’una manera massa gràfica, ‘a un cop de puny al ventre’. És una senyora novel·la: plena, brillant, rica a més no poder. Tan diferent de la literatura trista i falsa que es fa a casa nostra… Encara no m’he refet d’aquesta lectura”.

Perquè, tal com va assegurar el traductor Peter Bush,“és la millor novel·la de la guerra civil espanyola i una de les millors novel·les sobre l’experiència de viure una guerra. I punt. Es troba al nivell de Vassili Grossman”.

Perquè, parafrasejant Francesc Serés, Incerta Glòria és un “petit tractat sobre la naturalesa humana”. Una radiografia del comportament humà en un moment determinat, que, entre moltes altres coses, ens permet entendre les nostres herències, també ens permet reflexionar sobre els mecanismes interns d’un conflicte bèlic, etc…

Perquè és la segona gran adaptació d’Àlex Rigola després de la fantàstica 2666 de Roberto Bolaño i porta molts, molts anys, desitjant parlar de la Guerra Civil i adaptar la novel·la de Joan Sales.

Perquè la censura va qualificar l’obra d’impublicable i va prohibir la seva publicació perquè “para saber el diario de un miliciano rojo no hace falta escribir una obra en catalán con pujos filosóficos a todo pasto y con memeces”.