Pepe Carvalho, el detectiu investigat

Vázquez Montalbán: 'Mai podré agrair prou a Franco que em tanqués les portes dels diaris'

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

“Mai podré agrair prou a Franco que em tanqués les portes dels diaris, la qual cosa em va permetre tenir tot el temps per a mi i escriure tants llibres”, deia l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán. Fruit de les hores dedicades a escriure, en va néixer un personatge destacat: Pepe Carvalho. Una exposició a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona recorda Carvalho en el marc del BCNegra.

Carvalho és un detectiu privat que va servir al seu creador, Manuel Vázquez Montalbán, per retratar la situació política i cultural de l’Espanya de la segona meitat de segle XX al llarg de gairebé una trenta d’obres. Ara, tots aquests llibres han estat assignats a diferents artistes per tal de conformar l’exposició Pepe Carvalho i fer un repàs per les històries de Montalbán que compten amb el protagonista en qüestió.

El comissari de la mostra, Gabriel Serrano, destaca que aquest homenatge convida a conèixer la vida de l’escriptor a partir del seu detectiu particular. “Vázquez Montalbán era una persona polièdrica, per definir-lo el millor que podíem fer era centrar-nos en els seus llibres”, apunta Serrano. De fet, el mateix Montalbán explicava que ell era periodista, novel·lista, poeta, assagista, antòleg, prologuista, humorista, crític, gastrònom, culer i prolífic en general.

La primera obra que han versionat els artistes és Yo maté a Kennedy. Impresiones, observaciones y memorias de un guardaespaldas (Planeta, 1972) i l’última es basa en les dues obres Milenio Carvalho (Planeta, 2004), obres de Vázquez Montalbán que havien quedat inèdites després de la seva mort l’any 2003. Alguns dels artistes participants són Eduardo Arroyo, Francesc Artigau, Victoria Civera, Jaume Plensa i Joan Pere Viladecans. Tot i que hi podem trobar algunes escultures, les peces estan fetes principalment en paper “per jugar amb la idea romàntica del llibre”, explica Serrano.

Gabriel Serrano és el comissari de l'exposició sobre Carvalho, el personatge de Vázquez Montalbán

És el primer cop que l’exposició Pepe Carvalho es pot veure a Barcelona, però es va inaugurar el 2014 a Frankfurt i fins ara ja ha voltat per Hamburg, Munich, Tolosa, i en territori espanyol per Gijón o Ceuta, entre altres espais. “Si aquesta mostra havia de ser en algun lloc, havia de ser a Barcelona”, afirma el comissari, que va proposar-la a l’Ajuntament de la ciutat. Aquests van creure que la iniciativa encaixava amb el certamen de novel·la negra BCNegra, que a més acull el Premi Pepe Carvalho.

La Biblioteca Jaume Fuster acollirà aquesta mostra, conformada per un total de 41 obres, fins a l’1 de març.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació