Pep Pla reinvidica la necessitat d’un pla integral de teatre multidisciplinari

4.09.2015

“Més TNT que mai, més TNT per a tothom” és el lema d’enguany del Festival Noves Tendències de Terrassa. Més artistes internacionals, més emergents i més artistes de l’Estat Espanyol que mai formaran part del cartell del Festival TNT. El certamen, que enguany arriba a la vuitena edició, tindrà lloc de l’1 al 4 d’octubre i comptarà amb 25 espectacles,-dels quals 15 són coproduccions-, i 55 representacions i grans noms de les noves tendències com Jan Lauwers, Angélica Liddell, El Conde de Torrefiel, Jordi Galí o Circolando entre d’altres.

El Otro, de Romain Chat i Quim Vilagran es podrà veure al TNT

El Otro, de Romain Chat i Quim Vilagran es podrà veure al TNT

“La feina del TNT està contaminant positivament la programació d’altres festivals del país” ha explicat Jordi Sellas, director general de creació i empreses culturals de la Generalitat de Catalunya, que assegura que alguns espectacles serien exportables a equipaments com el Teatre Nacional. En aquest aspecte, Pep Pla, director artístic del festival, ha alertat que “no pot ser que Agrupación Señor Serrano guanyi el Lleó de Plata a la Bienal de Venècia i l’espectacle no es pugui veure a Barcelona”.

Pla també ha afegit que “ha arribat el moment de desenvolupar un pla integral de multidisciplinars. De moment encara necessitem una etiqueta per existir”. Per la seva banda, Sellas ha reconegut que “el multidisciplinar és un àmbit fràgil, que necessita un pla integral, com tenen el circ, la dansa o el teatre familiar”.

L’encarregat de donar el tret de sortida al festival serà The Blind Poet, el nou espectacle del belga Jan Lauwers i NeedCompany que reflexiona sobre la noció d’identitat en l’actual Europa multicultural. Per la seva banda, El Conde de Torrefiel, companyia apadrinada d’enguany, presentarà tres produccions en un mateix dia: La posibilidad que desaparece frente al paisaje (que també es podrà veure al Temporada Alta) i dues peces que sorgeixen del procés d’investigació del muntatge: una conferència i un concert que s’endinsen en l’abisme existent entre l’acció massiva i el pensament individual.

Altres coproduccions del festival són la darrera peça de Xavier Bobés, Cosas que se olvidan fácilmente, el western escènic Susurrando a los caballos de Los Moñekos o el monument públic Montutafi, de Marcel·lí Antúnez entre d’altres. També es podrà veure Habrás de ir a la guerra que empieza hoy, un muntatge del gallec Pablo Fidalgo sobre la reconstrucció de la història de la seva família i d’Espanya, l’aventura urbana Entre tazas, del col·lectiu Eléctrico 28 o Maibaum de Jordi Galí.

A més, el festival acollirà l’exposició fotogràfica Via Lucis. Autorretratos con poemas, una mostra que ens porta a conèixer l’univers d’Angélica Liddell des d’una perspectiva diferent. Des de Madrid també arribarà Liberté, Égalité, Beyoncé, un muntatge de PLAYdramaturgia sorgit de la tragèdia del Madrid Arena.

Un dels objectius del TNT és obrir-se al conjunt de la ciutadania, crear nous públics i facilitar l’accés a la cultura a tothom. Per aquest motiu, exceptuant l’espectacle inaugural de Jan Lauwers, la majoria de propostes són gratuïtes o bé oscil·len entre els 3 i els 10 euros. A més, el Festival TNT ha creat cinc itineraris diferents per a tot tipus de públics. “Hem de fer de Terrassa una capital cultural, un motor de creativitat” ha conclòs l’alcalde del municipi, Jordi Ballart.