Pedrals fa el Romanço a Sant Cugat

25.10.2013

La Casa de Cultura de Sant Cugat acollirà un recital de Josep Pedrals, aquest dissabte 26 d’octubre a les 21h. L’autor recitarà ‘El Romanço d’Anna Tirant’, premi Lletra d’Or 2013, en el marc del Festival de Poesia organitzat per l’Ajuntament de Sant Cugat i la Institució de les Lletres Catalanes.

 

Josep Pedrals

Josep Pedrals.

El Romanço d’Anna Tirant Quim Porta i Josep Pedrals caminen pels carrers de Barcelona i discuteixen com han d’editar les aventures, amors, consciències desvetllades de la segona part dels Diaris de Bolló, continuació de El Furgatori. Gestes explicades a través de versos que eleven el pensament, perquè ens fan reflexionar a través del joc. El joc de l’art, el joc de l’endivinalla, el joc de la creativitat i el plaer d’assaborir mots que rodolen, que creixen, que s’esllavissen o que es transformen. El romanço d’Anna Tirant és una novel·la escrita en vers que homenatja Tirant Lo Blanc, les novel·les de cavalleria i la forma. Pedrals li etziba a Porta, quan són a la vora del carrer Pare Claret:

Maragall deia que la forma “és l’empremta que en la matèria de les coses ha deixat el ritme creador”. Si no avancem amb un ritme comú , no aconseguirem l’estil idoni!

I Porta i Pedrals s’han de posar d’acord. Han de reconciliar-se, igual que l’artista s’ha de reconciliar amb ell mateix quan crea. A través dels estira-i-arronsa entre Pedrals-Porta i les negociacions entre allò que comporta fer art (dedicació, originalitat, paciència, pulcritud) ens endinsem en el remolí de sensacions i el garbuix de pensaments que hi ha dins del cervell de l’artista quan afronta la missió de crear una obra.

Enmig de poema i poema hi ha els diàlegs de l’autor amb el seu alter ego: Quim Porta. Moltes vegades l’autor s’ha de dir a ell mateix: Què importa? Dubtes fora! Segueix endavant! Escriu, escriu…! i sobre aquestes i d’altres qüestions relacionades amb l’escriptura i l’edició conversen Josep Pedrals i en Quim Porta. Sobre el fet d’escriure, de despullar-se, sobre la vida i sobre l’art. Filosofia barrejada amb l’ambrosia de l’originalitat: art per paladejar-lo durant dies i deixar que arreli dins nostre.

Josep Pedrals aconsegueix que passegem per paisatges farcits de coneixement, construïts amb esperit lúdic: humor, sexe, escatologia, amor, aventures i debat…Perquè què és l’art, sinó una mirada fresca sobre la vida, el món, els nostres coetanis? Reflexions fetes amb enginy, poemes on parla de discussions de parella i reconciliacions, de dies ebris i d’homenatges a poetes i a fonts clàssiques d’on el poeta beu.

Un viatge a través de la novel·la de cavalleria escrita en vers on la fantasia i la realitat es fusionen i ens endinsem en un món de somnis, d’il·lusions i d’esperança. Per què a la vida cal batallar, treballar molt, moure’s, viatjar, i fer tot això sense perdre la inspiració ni  el bon gust, que el que compta és l’anar tirant.