Paula Bonet i Joana Santamans: contes a quatre mans

19.05.2012

Joana Santamans i Paula Bonet

 

La fantasia ens espera en un carreró de Gràcia. Hi ha crescut un bosc ple de nius i ocells. Noies encantadorament misterioses. Fins i tot animals de mar. Us imagineu la Blancaneus temptada per la poma? I si hi hagués una caputxeta ferotge i un llop bondadós? Dues joves i delicades il·lustradores ha creat aquesta combinació de màgics contes a quatre mans. Són la Paula Bonet i la Joana Santamans, que han dut a Visions, centre d’il·lustracions, aquest projecte conjunt que ja va deixar bocabadat el públic valencià a la Sala Russafa.

Per anar a les inauguracions d’aquestes promeses del món de l’art s’hi ha d’anar amb paciència: el més segur és que la cua de visitants es vegi de lluny, mentre un s’hi apropa pel carrer. Un cop hi ets, quedes captivat pels colors vius i la pulcre exactitud que Santamans i Bonet gasten en la seva obra. No ho fan en suports tradicionals, sinó sobre fusta, caixes o les parets mateixes. Per allà és per on hi passen pinzells i llapissos per acabar creant una fresca i personal combinació de textures i retrats. De tot plegat se’n desprèn alguna cosa que no ens han volgut confiar, perquè els observadors no saben si són en un somni o si les il·lustracions han pres vida, estan engabiades o… semblaria mentida que fossin només obra d’una il·lusió. En tot cas, està clar: Tothom vol endur-se-les a casa.

 

Contes a quatre mans, a la sala Visions

Tant la Paula com la Joana han arribat aquí gràcies a internet. És a través de pantalles que mostren contínuament, i amb molta freqüència, bona part dels seus treballs. De fet, ja tenen un bon nombre de seguidors que no deixa de créixer. Elles mateixes es van conèixer entre xarxes. Llavors, de seguida van començar a posar fil a l’agulla en el que esdevindria Contes a quatre mans. “La idea dels contes surt de forma natural. Totes dues solem dibuixar animalons (sobretot ocells) i dones. I moltíssimes fàbules combinen justament aquests dos elements.” Explicava la Paula Bonet, i hi afegeix: “Es complementen bé pel contingut i perquè totes dues tenim una sensibilitat molt semblant. No succeeix el mateix en la tècnica i en els processos creatius.” Estem tots d’acord que tots dos estils, diferents i cadascun amb personalitat pròpia, no es donen cops de colze sinó que es complementen. Així ho argumenta la Joana Santamans, convençuda que “les nostres obres es complementen perquè les dues posem especial atenció a la composició i cromàtica i ens atreu una estètica similar, així que a primera vista no hi ha cap salt estrident i les obres queden bé juntes. També crec que si fas una segona mirada amb més profunditat veus que cada una aprofundeix en temes diferents. Crec que la diferència és precisament el que fa que les nostres feines sumin juntes.”

 

Making off de Contes a quatre mans

La complicitat i la mútua aportació fa que la feina entre Santamans i Bonet sigui natural, productiva i atractivament bella. Sumem-hi, a això, l’encant de la parella artística, que proliferava somriures entre tothom. A l’ambient distès hi hem d’afegir també les cerveses que va oferir-nos Mortiz amb cortesia. Però tots volíem ser allà per una sola i comuna raó: admirem aquelles quatre mans, tot el que dibuixen, pinten i imaginen.

ALTRES EXPOSICIONS
La Joana Santamans té una altra exposició en marxa a Le Standard, de la mateixa Vila de Gràcia. Es tracta d’una exposició de música il·lustrada en què la dissenyadora i il·lustradora presenta la seva visió de l’àlbum L’aigua del rierol, del músic Ferran Palau. Santamans fa una lectura que concorda totalment amb el món musical de Ferran Palau i que explora els terrenys de l’art interdisciplinar. El músic de Collbató, també integrant del grup Anímic, va actuar en directe a la inauguració de l’exposició rodejat d’obres basades en les seves cançons. Una ocasió excepcional que molts artistes desitjarien. El folk de Palau, que ens submergeix en un món natural entre ocells i paisatges solitaris, pot veure’s, doncs, també a través dels ulls gràcies al traç de Joana Santamans. La Paula Bonet tampoc no para. El 24 de maig la il·lustradora valenciana inaugura amb Berto Martínez l’exposició Vernissage Love a la galeria Hartmann-La Santa.

Joana Santamans i Paula Bonet   
CONTES A QUATRE MANS
del 16 de maig al 15 de juny
VISIONS
C/ Igualada, 4. BCN

Joana Santamans i Ferran Palau 
L’AIGUA DEL RIEROL. MÚSICA IL·LUSTRADA
del 3 de maig al 15 de juny
LE STANDARD
C/ Topazi, 24. BCN

Paula Bonet i Berto Martínez
VERNISSAGE LOVE
Galeria Hartmann-La Santa
C. Santa Teresa, 8, baixos. BCN
Inauguració 24 de maig a les 20h