Pau Codina. Sempre Bach

7.03.2019

Aquesta setmana l’oportunitat de gaudir de la música del violoncel·lista Pau Codina, aquesta vegada gràcies al festival Barcelona Obertura Spring Festival en la versió City+, que el durà a interpretar Bach en espais tan emblemàtics com la presó Model de l’Eixample barceloní el dia 7 de març o la Casa Batlló del Passeig de Gràcia divendres 8.

Pau Codina

Pau Codina és un dels noms que més ressonen a orelles dels melòmans del país. El jove violoncel·lista català és, sens dubte, un dels intèrprets més reconeguts tant en l’àmbit local com en l’internacional. Codina compta amb un currículum brillant que l’ha col·locat sota les batutes de més prestigi i l’ha fet mereixedor de nombrosos premis i guardons internacionals al llarg de la seva jove carrera. En l’actualitat, el jove intèrpret forma part dels projectes de cambra amb base a Dinamarca, el català Trio Fortuny, i els projectes originats al Regne Unit Oculi Ensemble, Idomeneo String Quartet i Cellophony.

No és cap secret doncs, que Codina es troba submergit en el món de la cambra i que el seu repertori actual és tan variat com la mateixa història de la música; els programes que ha interpretat últimament van del Barroc a la contemporaneïtat, passant pels clàssics, els romàntics, les avantguardes i la música de Ligeti, Strauss, Xostakovitx, Boulanger i Bach, sempre Bach. Codina comenta, pensatiu, que sempre acaba tornant a Bach, com la majoria dels violoncel·listes.

La música de Bach serà la columna al voltant de la qual Codina construirà un programa que ens interpretarà al seu pas per la Ciutat Comtal en espais tan singulars com la presó Model, el dia 7 a les 20h, i la Casa Batlló, on tocarà el dia 8 a les 21h. I és que, tal com diu el jove violoncel·lista, Bach és una mena de refugi on la música es transforma en quelcom universal i al mateix temps íntim i personal. Segons l’artista, la música de Bach mai es fa pesada, acostar-s’hi repetidament al llarg dels anys és una manera d’anar-se trobant com a artista i violoncel·lista; i es pregunta si això deu passar a tots els violoncel·listes.

Els espais que acolliran la música de Bach durant el festival Barcelona Obertura tampoc el deixen indiferent. La Casa Batlló és, sens dubte, una de les joies arquitectòniques de la ciutat i fer-hi un concert li concedeix una atmosfera encara més màgica; la presó Model en canvi, es planteja com un repte anímic i certament enigmàtic per l’artista, que recentment ha tingut l’experiència inoblidable de tocar a la presó de Lledoners, on s’ha trobat amb unes sensacions, un públic i una vivència molt intenses.