Pati Llimona, les finestres de l’interior

Els patis interiors són petits receptacles de silenci, dins el mar sorollós de la ciutat. Els sons d'aquests petits oasis de quietud tenen gust de secret, de xiuxiueig, de corredissa sorda. Els pisos i les cases també parlen. I els patis interiors i les finestres ens expliquen, sovint, diverses històries.

Laura Basagaña

Laura Basagaña

Cofundadora de Núvol i editora de LlavorCultural.cat.

Els patis interiors són petits receptacles de silenci, dins el mar sorollós de la ciutat. Els sons d’aquests petits oasis de quietud tenen gust de secret, de xiuxiueig, de corredissa sorda. Els pisos i les cases també parlen. I els patis interiors i les finestres ens expliquen, sovint, diverses històries relacionades amb els seus habitants, costums, detalls geogràfics, sociològics i culturals.

Llum i foscor. Interacció verbal versus silenci. Dia i nit. Paraules dites contra mots pensats i guardats sota el pany del secret. La idea de vida interior, els secrets no revelats i els somnis i idees que encara no han emergit podrien ser la imatge de les finestres d’un pati interior. I sobre aquesta idea han volgut treballar els dissenyadors Gonzalo Goyanes, Ismael Marín i M. Florencia Salvatierra, que han traslladat aquestes dualitats anímiques, mentals i sensorials al terreny de la llum i la fosca. “Afrontar un disseny a partir d’una imatge mental tan concreta és un procés complicat, perquè sempre sembla millorable. Més que encarar dificultats tècniques, hem hagut de posar límits a la instal·lació pel que fa a materialitzacions transformades en objectes, perquè la vida d’una llar té massa històries per explicar i ompliríem l’espai d’elements. Aquesta ha estat la dificultat més gran”, ens diu Gonzalo Goyanes.

El joc lumínic de les finestres al capvespre

“Els patis interiors de les ciutats són com els cors d’uns edificis que, quan se’n va el sol, s’omplen dels batecs individuals de cada finestra”, exposa M. Florencia Salvatierra, una de les autores de la instal·lació. “Durant el dia, la llum inunda la ciutat, recorre els seus carrers i l’alimenta per portar aquest ritme vertiginós i urbà”, afegeix. “Mentre que a la nit, les finestres i els patis tornen part d’aquesta llum a la ciutat, però a un altre ritme, el ritme del bategar de la ciutat, dels habitants que li insuflen vida, il·luminant-la i explicant històries del present i del passat, que sinó quedarien amagades darrere els murs”, destaca. “En la instal·lació es pretén crear una atmosfera que ens inundi d’aquesta llum tènue i emmarcada per aquests instants únics que defineixen la història de cada lloc”, resumeix Salvatierra.

La càlida quotidianitat

La instal·lació sempre es troba en moviment “perquè vol demostrar que les ciutats, els edificis i els pisos on vivim tenen vida pròpia”, explica Ismael Marín, dissenyador. Accedim a l’espai obert a través d’un corredor estret, de certa altura, i en què la muralla adquireix un gran protagonisme, dialogant amb les construccions que l’han anat acotant al llarg del temps. “El pati es relaciona amb tots aquests elements arquitectònics, plasmant aquest tros de vida de ciutat amagada entre murs. I és precisament això el que la instal·lació pretén portar a un primer pla: la vida duta a un nivell en què l’espectador en pugui formar part”, en paraules de Marín.

Hi ha dos elements diferenciats que componen la instal·lació i formen un conjunt. Per un costat trobem les finestres laterals “creades a partir de bastidors de fusta, amb imatges retroil·luminades de fotografies reals adaptades” i per altra banda, hi ha les projeccions d’imatges sobre la muralla del pati. “Les siluetes projectades connectaran amb la imaginació del visitant”. En les finestres reals hi trobarem la calidesa, la quotidianitat. “Obertures que suggereixen com és la vida dels seus habitants” i que contrasten amb el misteri de les siluetes de finestrons projectats als murs i al terra del pati, les finestres imaginàries.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació