Passejades musicals a la baga

11.08.2016

A la Cerdanya hi ha els pobles de solana i els pobles de la baga. Els de la baga són, com la paraula indica, els de la banda més obaga: Urús, Prats, Das, Alp, Queixans, Fontanals, Urtx… Aquest estiu s’hi celebren concerts i passejades musicals, recorreguts a peu amb un guia que posa en relació el relat musical, el paisatge i els punts d’interès patrimonial.

Oriol Solanaes durant les Passejades musicals a la baga

En la seva joventut, Bach va recórrer caminant més de 12.000 quilòmetres per tal d’assistir a concerts dels millors organistes i músics de la seva època. Era el mitjà que tenia a l’abast per poder formar-se com a músic. Amb les passejades musicals, activitats pensades per a un públic familiar i impulsades l’any 2012 per Pep Colominas, hom es proposa reivindicar el caminar com un acte plenament musical. Enguany el cicle ha agafat una nova embranzida amb l’acord al qual han arribat l’Associació Terrossos i els ajuntaments de la baga, als quals s’han afegit els de Puigcerdà i Bolvir. Segons els organitzadors, l’objectiu anys a venir és poder obrir el cicle a tota la comarca.

En què consisteix una passejada musical? Al llarg de l’excursió, els participants fan algunes parades per escoltar un tast musical, que sovint va acompanyat d’una breu explicació del repertori per part dels músics. I, finalment, al vespre s’ofereix un concert amb programa complert, normalment amb els mateixos músics que els passejants s’han trobat al matí. “La nostra idea genèrica és que de ‘músics’, en som tots”, diu Pep Colominas, que contiua impulsant amb Eduard Arderiu el cicle de concerts i passejades d’enguany. “Tothom pot gaudir de la música si s’explica i es presenta d’una manera propera i entenedora. Aquesta és la nostra màxima i per la qual treballem buscant els intèrprets i els repertoris més adequats. El patrimoni natural i arquitectònic de La Cerdanya és un altre dels punts forts d’aquest projecte, la seva recuperació i posada en valor és en si mateix un motiu suficient per organitzar aquestes passejades musicals”, apunta Colominas.

Aquest cap de setmana serà el punt més intens del calendari d’enguany, que podeu consultar aquí. El dia 13 d’agost a les 20h l’església de Sant Andreu de Vilallobent acull la música de cambra del Glier duo, que tocarà música de Bach, Ravel i el mateix Glier. El dia 14 Fontanals de Cerdanya acull el concert de QUARTTango serà el punt de sortida d’una nova passejada musical, que portarà els participants des de Urtx fins a Estoll i Soriguerola. El mateix 14 el grup Quarttango també farà un concert a l’església de Sant Cosme i sant Damià, a Queixans. També hi participarà l’il·lustrador Joma, que alternarà el saxo amb el dibuix d’escenes del concert en viu. El dia 15 d’agost a ls 20h el clarinetista Oriol Romaní i el pianista Federico Mazzanti oferiran el concert Música en temps de guerra, amb peces musicals d’estils diversos i textos de Joan Sales, Artur Martorell o Josep M. Ballarín, entre d’altres.

El cicle es reprendrà amb nous concerts els dies 20, 21 i 24 d’agost. Més info aquí.