Passatge Insòlit, el festival

25.10.2014

Passatge Insòlit, festival únic a l’estat en el seu gènere, és la tercera i principal proposta que acull, des del 24 fins al 26 d’octubre als Jardins de la Torre Balldovina, Santa Coloma de Gramenet, després de les Nits del Passatge, que se celebra a la primavera, i la programació especial de la Festa Major d’Estiu.

Poufff | Passatge insòlit

Poufff | Foto: Passatge insòlit

Enguany aixeca el teló per tercer any consecutiu ampliant la seva programació. Vuit propostes de petit format al voltant del món insòlit ompliran els jardins: espectacles en petites carpes, on es mostren curiositats, atraccions que funcionen amb energia humana, petits shows inspirats en les barraques de fira, jocs i artilugis. Els fenòmens inexplicables, els xarlatans, els endevins, les cases encantades o els autòmates evoquen un espai aturat en el temps i  en el qual res és el que sembla.

El  festival ens transporta a un món màgic i transforma els jardins de la Torre Balldovina en un passatge ple d’atraccions fantàstiques i d’il·—lusionisme que no disposa de cap espai central. En aquest original itinerari de propostes de petit format trobem algunes inspirades per les antigues barraques de fira, ubicades sota singulars carpes. És el cas d’El venedor d’històries, encarnat pel polifacètic actor Ireneu Tranis: mig encantador de serps, mig trilero, un contaire ens espera en una guingueta del Passatge per oferir-nos una història triada pel públic del seu repertori de rondalles, mites i llegendes populars dels països catalans, recuperant així les tècniques més atàviques i populars de la tradició oral.

De França arriba la companyia Les Petits Miracles amb el seu Circ de les puces, presentat pel domador i xarlatà Alfredo Panzani, i de Múrcia ho fa Onírica Mecánica amb Circo submarino, on malabaristes de paraules, lladres d’aire, mags capaços de fer  desaparèixer boscos i feres humanes, totes les misèries de l’ultima espècie extingida: l’esser humà.

Estètica rovellada, llums baixes i caixes velles al Moulin Cabot: una música de fira surt penosament d’un gramòfon apedaçat i el  públic entra en aquesta carpa feta de fusta i tela. Amb una volta de manovella, l’espectacle dels francesos 2 Rien Merci comença.

Los Galindos, pioners en la incorporació del trapezi volant en espectacles de circ de carrer, i la companyia de marionetes Txo Titelles, sumen esforços en el muntatge Matías o el desig de volar, protagonitzat per una entranyable titella.

La recuperació de la mida humana és un altre tret distintitiu d’aquest singular format. Els mecanismes han de ser simples, comprensibles, accionats per la força humana o fonts no convencionals d’energia. Antigua&Barbuda, companyia de teatre de màquines encapçalada per Jordà Ferrer, ja habitual al festival, ens porta dos artefactes: las Tumbones, una curiosa màquina de relaxació, i un altre en primícia i especialment dissenyat per al Passatge Insòlit.

Completen la programació d’aquesta edició dos espectacles de sala. Poufff és la proposta que la companyia holandesa Lichtbende presenta al Teatre Sagarra, un emocionant muntatge visual i musical amb antigues llanternes màgiques que mostren al públic el món secret dels somnis. Phi, el fenomen és un espectacle de Palimpsest Teatre al voltant de les possibilitats que ens ofereix el cinema, i en el qual un pianista mut de principis de segle ens narrarà una èpica història reinventada i imaginada a través del cinema: la història dels moments estel—lars de la humanitat.