Passat i present dialoguen a Les Justes del Born

12.01.2016

Deia Gustave Flaubert que el futur ens tortura i el passat ens encadena, i que per això el present se’ns escapa. L’Avenç i el Born CC col·laboren perquè el present no s’escapi i presenten Les justes del Born, un cicle de Diàlegs Passat/Present al Born Centre Cultural moderat per Josep M. Muñoz, director de L’Avenç.

INTERACCIONS Les Justes del Born, un cicle de diàlegs entre passat i present, donaran el tret de sortida el dijous 14 a les 19h amb la primera sessió, anomenada #Interaccions. Margarida Casacuberta, filòloga, i Joan B. Culla, historiador, parlaran sobre les relacions entre Catalunya i Espanya, “que han estat i són motiu de reflexió i debat des de la literatura, el periodisme, el pensament, l’economia i la política”, explica L’Avenç. Aquest mitjà aposta per analitzar els fets socials i polítics per a veure la persistència d’unes problemàtiques i la recurrència d’algunes situacions.

La perspectiva històrica serà el pal de paller de tots aquests diàlegs Passat/Present. De fet, és un punt de vista vital per entendre el catalanisme polític i les relacions Catalunya-Espanya, on les qüestions que es plantegen des de fa més d’un segle tenen una expressió diferent, adequada a cada moment, però amb una considerable similitud de fons i, de vegades, de forma. D’això parlaran Casacuberta i Culla.

L’Avenç i el Born CC expliquen que des del moment que el “problema català” passa a ocupar una posició central en el debat identitari espanyol, les reivindicacions del catalanisme polític han suposat un desafiament al sistema polític espanyol i n’han exigit un replantejament en totes les conjuntures de canvi i de democratització. Un replantejament que ha topat sovint amb fortes resistències dins la cultura política imperant. En concret, l’anàlisi de la recepció del “problema català” en el moment de la configuració del primer gran moviment unitari del catalanisme polític, la Solidaritat Catalana (1906), permet establir un paral·lelisme interessant amb la situació d’avui mateix.

Margarida Casacuberta i Joan B. Culla es fixaran en escriptors com Josep Carner, Santiago Rusiñol, Joan Maragall, Eugeni d’Ors, Miguel d’Unamuno i José Ortega y Gasset, entre d’altres, per buscar diferents punts de vista en les relacions entre Catalunya i Espanya, ja que l’assaig, la poesia i la novel·la han intentat sovint resoldre el cas català.

El cicle acollirà diversos diàlegs d’accés gratuït des del 14 de gener fins al 10 de març, sota el nom d’Interaccions, Reivindicacions, Transicions, Migracions i, finalment, Confrontacions. Un dels fets destacats d’aquest cicle és que si els participants volen inscriure-s’hi gaudiran d’una subscripció gratuïta a L’Avenç durant 3 mesos.