Participa, celebra i juga… a Tàrrega!

17.07.2017

El setembre no és setembre si no es visita Tàrrega. Ni que sigui un dia. Les darreres diades de Catalunya, sense anar més lluny, s’estan tornant cada any més participatives i lúdiques, i ens fan fer cadenes humanes, ve baixes i performances de tota mena. Mentre esperem que ens expliquin quina serà l’acció que haurem de fer aquest proper 11 de setembre (Una conga a peu coix? Un salt multitudinari a les 17:14? Una botifarra mastodòntica?), FiraTàrrega ja s’ha presentat en societat. Tindrà lloc del 7 al 10 de setembre i comptarà amb 54 espectacles provinents de vuit països. La participació és la l’eix vertebrador d’enguany, una de les característiques més indestriables de les arts de carrer.

El grup d’acròbates kenyans The Black Blues Brothers actuaran a FiraTàrrega 2017.

L’acció comunitària urGENTestimar de l’artista Ada Vilaró i el científic Josep Perelló serà l’encarregada d’obrir aquesta edició, a la Plaça Major. Aquesta peça, que pretén diluir les fronteres entre l’art i la ciència, tindrà una durada de 40 hores i hi intervindran associacions i artistes targarins i de totes les procedències. “Volem entendre-ho tot i ens hem estressat”, deia Jordi Duran, director artístic de FiraTàrrega, a la presentació del programa. La imatge de l’edició d’enguany motra tres personatges coneguts pels targarins: un pagès, una mestra d’escola i el davanter centre del Tàrrega. “No serà una Fira Frankenstein, feta de pedaços”, insisteix Duran. Conceptes com la memòria, la inclusió i la creació “glocal” surten dels llavis del director amb freqüència. La Fira s’organitza enguany en cinc seccions, i reapareixen els Itineraris Artístics (un total de deu) per donar un cop de mà a aquells que dubtin entre tanta oferta d’espectacles i companyies que potser desconeixen.

La secció Reclama acollirà espectacles com ara Mur, de la (Cia)3, un espectacle de circ per a tots els públics, o Màtria (Narrar el silenci) de Carla Rovira, la història revisitada d’una família des de la visió de la dona. El circ també vindrà de França amb D-Construction, de la Cie. Dyptic, un espectacle físic a partir de la idea de presó, i els Íntims Produccions estrenaran Pool (no water), un text de Mark Ravenhill dirigit per Elena Martínc, Marc Salicrú i Anna Serrano. De l’Uruguai arribarà Valeria Píriz amb Diez de cada diez, una performance nascuda a partir dels 12 feminicidis que van tenir lloc a principis de 2015 a l’Uruguai.

Imatge de l’acció de Valeria Píriz ‘Diez de cada diez’, que es veurà a FiraTàrrega 2017.

Amb l’etiqueta Actua englobarà espectacles com ara Momentos estelares de la humanidad, una adaptació de la companyia Elécrico 28 del llibre de Stefan Zweig, on la Herstory (personificació de la Història) ens parlarà a cau d’orella. Ferida és un projecte site specific que reunirà sis artistes catalans i portuguesos, sota la direcció de Julieta Aurora Santos de la companyia portuguesa Teatro do Mar: Caterina Campos, Quim Girón, Pau Masaló, Alba Torres, Rui Paixao i Eva Marichalar. També podrem veure la darrera producció de La Veronal, estrena a Espanya, Bologna: Pasolini, que tracta la mort del poeta unint la dansa característica de la companyia amb una proposta més participativa. D’Uruguai també arriba Experimentación Psicobotánica, de Pamela Montenegro, exalumna del Màster en Arts de Carrer i que investiga, mitjançant una instal·lació i una acció performàtica, l’explotació agrària del territori. Jordi Duran també recomana Breaking point, de la companyia sueca Weibel Weibel, un espectacle de circ “molt lúdic i molt intel·ligent”.

La secció Celebra serà el coixí on hi trobarem Topa, l’espectacle que els bascos Kukai Dantza i els catalans Brodas Bros ja van presentar al passat Sismògraf d’Olot, o Dinamita la Sarsuela, de Le Croupier i amb direcció de Mont Plans, un espectacle musical que segueix l’estela de l’anterior Esperança Dinamita. La música dels Sound de Secà (ni més ni menys que 17 percussionistes) o el folklore queer de l’asturià Rodrigo Cuevas animaran el cotarro, així com la rumba de Carlitos Miñarro o els ritmes jamaicans dels locals The Targarians.

L’asturià Rodrigo Cuevas presentarà ‘El mundo por montera’ a FiraTàrrega 2017.

Finalment, la secció Juga inclourà els espectacles per a tots els públics, amb experiències de participació intergeneracional com Archipiélagos, jardines efímeros, de Calamar Teatro, Hathi, l’elefant itinerant del Centre de Titelles de Lleida, els jocs de fusta Xics del Xurrac dels Tombs creatius (que vam veure a la passada Fira Mediterrània de Manresa) o tallers de danses urbanes o de lindy hop.

FiraTàrrega, sempre sensible a l’actualitat, va presentar les xifres d’aquesta edició on, a part de constar-hi el número d’estrenes o d’espectacles internacionals, també va publicar les produccions dirigides només per dones, per homes o per equips mixtos. Jordi Duran comparteix la pregunta cada cop més freqüent “On són les dones?” i hi proposa afegir-ne d’altres com ara “On són els joves?” o bé “On són les altres cultures?”. Duran i el seu equip són una colla amb humor, i aquest any també han dissenyat deu itineraris per orientar el públic, una mena de playlist on les cançons agrupen diferents espectacles (Respect, Life in Mars? O Wa Yeah!).

Menció especial mereix la iniciativa titulada Love is in the fair, on es materialitzaran en una exposició a la Sala Marsà les experiències d’amor i/o sexe que han viscut els ciutadans i visitants de Tàrrega en el marc de la Fira. L’acció disposa d’una direcció de correu electrònic, on qui ho vulgui pot compartir les seves experiències eroticofestives, un mail ben fàcil de recordar: amor@firatarrega.com.

 

 

Per a consultar tot el programa de FiraTàrrega 2017 podeu consultar el seu web en aquest enllaç.