Wanna learn Catalan? You can study for free online

28.01.2015

Cada dia 80 nous usuaris es registren a la plataforma Parla.cat, per seguir els cursos virtuals de llengua catalana. Ara, ja ha superat els 200.000 usuaris inscrits des que es va posar en marxa el servei el 2008, tal com ha informat aquest dimarts la Conselleria de Cultura de la Generalitat. Parla.cat ha estat impulsat per la Direcció General de Política Lingüística i l’Institut Ramon Llull, en col·laboració amb el Consorci per la Normalització Lingüística, amb l’objectiu de posar a l’abast de tothom materials didàctics per aprendre català a través d’Internet. Pel seu caràcter virtual i multilingüe, hi pot accedir gent d’arreu del món (a banda del català, es pot consultar en castellà, anglès, francès i alemany). Recuperem aquest article que parla de l’experiència d’alguns usuaris del web.

joves, ordinadors, biblioteca, ensenyament

Estudiants | Foto: James/Flickr

La idea, doncs, era crear un entorn formatiu complet i organitzat per facilitar l’aprenentatge de la llengua i el coneixement de la cultura catalana arreu del món. Per això, els objectius principals d’aquest entorn d’aprenentatge virtual pretenen proporcionar un aprenentatge complet de la llengua catalana, arribar al màxim nombre d’aprenents possibles, facilitar l’adquisició de capacitats cognitives, potenciar l’autonomia de l’aprenent i la seva capacitat de reflexió sobre el procés d’aprenentatge i promoure l’ús de la modalitat amb tutoria entre les entitats que tinguin com a objectiu ensenyar la llengua catalana.

Després de fer una prova orientativa per saber quin nivell de català és el que més s’adapta a les necessitats de cadascú, l’usuari pot escollir l’itinerari que més li interessi. N’hi ha dos: la modalitat lliure, que és gratuïta i facilita un aprenentatge autònom, i la modalitat amb tutoria, de preu simbòlic, amb la qual els estudiants poden tenir un tutor que els guia en el procés d’aprenentatge.

Actualment el portal ofereix més de 3.000 activitats didàctiques i més de 7.000 arxius d’àudio, que parteixen d’un enfocament comunicatiu de l’aprenentatge, ajustat d’acord al MECR (Marc europeu comú de referència per a les llengües del Consell d’Europa). Poden incorporar vídeos, arxius d’àudio, eines de reconeixement de la parla per treballar la fonètica, finestres de gramàtica, finestres d’ajuda, fòrums i xats a cada aula. A més a més, cada nivell d’aprenentatge posa a l’abast de l’alumne una gramàtica específica i un diccionari adequat.

Més de 184.680 persones de 191 països diferents (Espanya, França, Estats Units, Itàlia o Alemanya) s’hi han registrat i s’hi han matriculat: Barcelona és, evidentment, la ciutat amb més alumnes matriculats, mentre que Madrid és la comunitat lingüística fora del domini lingüístic amb més usuaris registrats.

La majoria dels alumnes creuen que aquest programa els és útil pel seu enfocament multidisciplinari. La majoria dels estudiants diuen estar contents amb el servei, ja que, pels motius que sigui, prefereixen estudiar virtualment —o no poden fer-ho de cap altra manera—. En general, els alumnes estan contents amb el mètode d’ensenyament que s’utilitza a la plataforma (ensenyament per tasques) i alguns asseguren, com és el cas del següent testimoni, que amb el Parla.cat han pogut aprendre català:

“És el primer mètode que ha aconseguit que parlés català millor que en un curs presencial.” (FPS)

A altres alumnes els ha resultat útil perquè, per diversos motius, els era impossible assistir als cursos presencials:

“Soc uruguaià i visc a Palma. Estic estudiant català perquè considero que la llengua és una eina d’integració entre les persones i de respecte per la meva banda cap a la cultura en què visc actualment. Parla.cat és una eina molt bona per fer-ho, ja que no puc anar a classe.” (JNBR)

Altres valoren la qualitat de l’eina i consideren que els cursos i els recursos estan molt ben elaborats i els han resultat útils per aprendre l’idioma. O bé, simplement estan contents amb el curs:

“Visc a Barcelona des de fa uns anys i vaig començar a estudiar català per diverses raons. Primer perquè m’agrada parlar l’idioma del lloc on visc, poder conversar amb la gent en el treball, a les botigues i negocis diversos en la seva pròpia llengua. Segon, perquè m’agrada molt aprendre un idioma nou però també relativament fàcil ja que conec castellà, francès i italià. I tercer, i alhora molt important raó, perquè vaig descobrir el Parla.cat, on es facilita molt el procés de l’aprenentatge. Els cursos estan molt ben preparats, combinant informació pràctica però també reforçant el coneixement de la gramàtica. I sobretot m’agrada molt que em permet anar al meu propi ritme i en horaris que em convenen millor. Espero que en aquest nou any seré més regular amb els cursos.” (AN)

“Només voldria agrair-los per aquesta eina meravellosa que posen a l’abast de tothom per difondre una llengua que ha sabut vèncer els obstacles al llarg de molts d’anys. El curs és completíssim, no té massa gramàtica, sinó que es basa en la cultura i situacions quotidianes per a ensenyar la llengua i la vida als Països Catalans, mostra vídeos propis i de documentals, així com elements de cultura popular com ara la música i les celebracions.” (JME)

“És molt gratificant aprendre l’idioma d’aquesta mena. És molt amena i entretinguda. La principal motivació per aprendre català, és que per la meva edat, a l’escola vaig aprendre un bon nivell de francès, però no res de català. Ara tinc més temps, i aprendre més vocabulari i principalment, aprendre a escriure-ho és alguna cosa què em fa sentir molt bé. I no és senzill, perquè traduir del castellà no és parlar, ni escriure en català. Com qualsevol llengua, té les seves expressions i formes de fer les frases. Jo segur que no el faré bé aquest escrit, però he après molt.” (MG)

Parla.cat és molt còmode d’utilitzar. Jo vaig repassant de mica en mica, quan puc, però he notat que ara faig menys errades que quan vaig començar. L’utilitzo perquè el tinc a l’abast, és gratuït, no avorreix i dos cops que he necessitat posar-me en contacte amb vosaltres per a resoldre dubtes, heu donat una resposta ràpida. (Aquest text està corregit pel corrector de Softcatalà que és una altra eina que m’ajuda molt a escriure més bé). Gràcies per posar a la nostra disposició aquest curs. (MGO)”

“La veritat és que tot m’agrada. És un curs meravellós, que té una diversitat d’activitats tan gran que mai no és possible que t’avorreixis. Personalment, les activitats de què més gaudeixo són les d’àudio i els vídeos. Un altre aspecte que aprecio molt és que, tot i que és clar (per a mi) que el curs està basat en el català central, vostès inclouen d’altres varietats, com ara el valencià i el català salat.” (MAJ)

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris