Paraula de Managuerra

13.09.2015

El Teatre Akadèmia va presentar dijous passat la programació de la temporada 2015-16. Mercè Managuerra, l’ànima d’aquest petit teatre del carrer Buenos Aires, rebia amb una cara lluent i una abraçada pletòrica els artistes que participen en els espectacles d’enguany. Entre els akadèmics d’aquesta temporada, cares conegudes com Àngels Bassas, Boris Rotenstein, Konrad Zschiedrich, Anna Estrada, Andrea Segura, Martí Torras, Jordi Prat i Coll, Oriol Genís o Albert Arribas.

Mercè Managuerra amb els artistes que participen en la temporada del Teatre Akadèmia

Mercè Managuerra amb els artistes que participen en la temporada del Teatre Akadèmia

 

Mercè Managuerra és l’únic nom propi que apareix a Carrer Marsala, de Miquel Bauçà, una de les novel·les més singulars i innovadores de la literatura catalana contemporània. Només amb aquest homenatge de Bauçà ja hauria passat a la història, però Managuerra és molt més que una referència misteriosa en un llibre inquietant. L’aventura del Teatre Akadèmia és un dels projectes teatrals privats més creïbles, tant per la seva independència com per la seva solvència.

Managuerra va començar la roda de premsa amb una bona notícia: l’Elsa Peretti Foundation i la seva presidenta, Elsa Peretti renoven un any més la confiança i el finançament que hi aboquen des de l’any 2007. Sense aquest suport econòmic, el projecte de l’Akadèmia hauria estat una quimera. Managuerra, que ha estat confirmada com a directora del teatre, ha reunit una família d’artistes a l’entorn d’un ideari artístic que va esbossar en la presentació i que podríem resumir en un decàleg:

1. El teatre Akadèmia no aixeca el teló perquè no hi ha teló. No fem espectacles d’entreteniment.

2. El teatre és una mina, un espai per obrir noves vies. L’Akadèmia és un centre de producció d’epectacles.

3. El teatre Akadèmia és una llar escènica, nucli umpulsor de projctes artístics afins i acollidor de residències.

4. Fem teatre clàssic, però el volem incardinat en la dramtúrgia contemporània.

5. Treballem per un teatre arrelat en la paraula.

6. Volem fer créixer el triangle autor-director-actor.

7. El nostre compromís amb l’espectador: portar una mica de llum en aquests temps difícils.

8. Volem omplir la sala, però els números no ajuden a explicar els moments de vida

9. El Teatre Akadèmia ha creat el seu propi públic, i el públic en marca la programació

10. El teatre Akadèmia és un espai d’entrenament, recerca i creació. La pedagogia és indissociable de la pràctica teatral.

Una programació amb tres produccions pròpies

La programació de 2015-16 inclourà tres noves produccions pròpies (Falstaff, dramatúrgia sobre diverses obres de William Shakespeare dirigida i adaptada per Konrad Zschiedrich, Història del Zoo d’EdwardAlbee sota la direcció de Boris Rotenstein i La importància de ser Frank d’Òscar Wilde dirigida per Emilià Carilla); la reposició d’un espectacle familiar (El porc ferotge de Sergio Pons) i set espectacles convidats (Ciara de David Harrower dirigida per Andrés Lima i Martí Torras Mayneris, Troianes 15 inspirada enLes Troianes de Jean Paul Sartre sota la direcció d’Anna Estrada, Top Girls de Caryl Churchill dirigida per Marc Chornet, l’espectacle musical Els clàssics van al cabaretdirigit per Andrea Segura, La Farsa de Walworth d’Enda Walsh sota la direcció de Pere Puig, Vespres de beata verge d’Antonio Tarantino dirigida per Jordi Prat i Coll i La nit a partir de La nit just abans dels boscos de Bernard Marie Koltés i dirigida per Moreno Bernardi.

Àngels Bassas

Àngels Bassas

Go kill them, Àngels!

Àngels Bassas obre la temporada el 16 de setembre amb ‘Ciara’ de David Harrower. L’actriu va conèixer personalment aquest autor escocès fa dos estius en un curs de dramatúrgia. “Vam connectar molt i en tornar a Escòcia ell va decidir enviar-me un paquet de llibres i al capdamunt de la pila hi va posar Ciara, una obra seva que és el monòleg de la filla d’un gàngster, una dona forta en un món d’homes. Un solo d’una dona que no fa quarta paret”, ens explicava Àngels Bassas, que ha trobat en l’Akadèmia un espai ideal per la proximitat que li dóna amb el públic. Yannick Garcia ha traduït l’obra al català i Andrés Lima i Martí Torras en signen la direcció. Lima ja havia dirigit ‘Blackbird’ de David Harrower i s’ha apuntat amb molt de gust a dirigir l’actriu:

“Ciara és Àngels Bassas. Aquest espectacle és de l’Àngels, però ha estat un projete col·lectiu”, deia Lima en una compareixença gravada en vídeo. “Em va agradar el compromís de l’Àngels. Ciara és un monòleg, però també és un conte. L’obra amaga un fons d’obscuritat, és un relat absolutament contemporani. Ciara és una dona marcada per una història passada viscuda amb el pare, que ha de sobreviure i lluitar amb les armes de què disposa per superar el dolor que arrossega. Ciara és una geganta. I l’Àngels és l’actriu ideal per encarnar-la perquè té tota una vida a dins que t’atrapa, des de les vísceres i l’emoció”, afirmava Andrés Lima.

Harrower explicava en un correu electrònic els motius que l’han portat a confiar aquesta obra a Bassas, sense demanar pràcticament res a canvi: “Vaig quedar astorat per la passió de l’Àngels. Vaig veure en els seus ulls tot el que un professor desitja, uns ulls que en deien: ‘Vinga, explica’m per què et penses que ets tan llest’. Des d’aleshores vam començar a conspirar per treballar junts i estic encantat que faci una obra meva”, escriu Harrower, que tanca la seva nota dient: “Go, kill them Àngels!”