PaPerPaPer, un gran outlet de paper

3.05.2016

PaPerPaPer 0.1 és el primer mercat/outlet del paper i de la impremta que organitza el Museu Molí Paperer de Capellades juntament amb l’Editorial Gustavo Gili. El cap de setmana vinent, 7 i 8 de maig, tothom podrà gaudir d’actes i participants que parlaran sobre l’art de fer paper.

Fer paper és un art | Font: Museu Molí Paperer

Fer paper és un art | Font: Museu Molí Paperer

Hi ha un poble a l’Anoia conegut principalment pel paper. Capellades, actualment un municipi de 5.000 habitants, al segle XVIII quedava reduït a setze molins paperers que aprofitaven l’aigua del riu per funcionar. Els anys han anat passant i els molins han anat desapareixent, però un dels símbols més importants del poble segueix sent el Museu Molí Paperer de Capellades, situat al costat d’una bassa natural.

I com que la tradició no mor mentre algú li té estima i respecte, el Molí fa anys que existeix fent funció també de museu, per unir i complementar la difusió del patrimoni històric i industrial. A Capellades s’hi segueix practicant l’activitat artesanal del paper fet a mà, tot recordant el paper de barba i de fumar que es venia a gran part del mercat espanyol i a les colònies d’Amèrica.

Aquest cap de setmana, el Museu Molí Paperer posa en marxa el projecte PaPerPaPer 0.1,  el primer mercat/outlet de paper i de la impremta que tiren endavant junt amb l’Editorial Gustavo Gili. Entre els actes que s’hi duran a terme aquest 7 i 8 de maig, hi ha tallers de paper fet a mà, visites comentades per l’exposició de l’artista Mario Pasqualotto i per la fàbrica J. Vilaseca, demostracions d’impressions tipogràfiques amb una antiga minerva, i altres tallers relacionats amb aquest art. Fins i tot es podrà fer un tast d’arròs paperer en el marc d’un concert-vermut.

Un outlet de paper és un mercat excepcional. El Museu Paperer de Capellades ofereix tant paper industrial com paper fet a mà. Del fet a mà, s’hi podrà trobar paper “Coster” del mateix Molí i paper fet a mà a diferents llocs, com Moulin du Verger (França), el Nepal o d’una cooperativa de dones artesanes de Vietnam, que ofereix Zó Paper. A part, també hi haurà paper picat de Puebla (Mèxic) o Amate de San Pablito (Mèxic).

Quant a l’industrial, l’outlet constarà de paper d’estoc dels magatzems de l’Editorial Gustavo Gili, utilitzat en “Las Estampas de la Cometa”, edicions d’obra gràfica original d’artistes com ara Joan Miró, Eduardo Chillida i Antoni Tàpies; raimes de paper DIN A4 i A3 i cartolines de colors de l’empresa J. Vilaseca; Paper bíblia i altres especials de l’empresa Miquel y Costas & Miquel S.A; paper tissú, mocadors i tovalles de les empreses Dicepa i Gomà-Camps, i llibretes de paper de l’Espiral de paper.

Pots trobar altres propostes per aquest cap de setmana a Barcelona és molt més.