PAM!

No és una onomatopeia de còmic, és l’expressió condensada de la detonació poètica que s’escamparà per Cardedeu aquest mes de novembre. Poesia a manta és un exemple més de l’eclosió que viu la poesia a Catalunya. El PAM! comença el divendres 7 de novembre.

Pruden Panadès

Pruden Panadès

Autora d’ “Errata” (Pol·len Edicions) , “Un pot” (La PAGE), “Cosins de Tarzan” (Raig Verd), “Passamaneria” (Godall Edicions) i “Corró d’Amunt, quadern de notes” (Aj. de les Franqueses) , col·labora a la revista-llibre “Vallesos” i a Núvol.

No és una onomatopeia de còmic, és l’expressió condensada de la detonació poètica que s’escamparà per Cardedeu aquest mes de novembre. Poesia a manta és un exemple més de l’eclosió que viu la poesia a Catalunya. Les seves organitzadores han mobilitzat persones i entitats trenant un programa per a tots els gustos i edats. Que ningú no s’espanti, és una celebració de paraules dites, escrites, recitades, cantades, escoltades, televisades, participades, encomanadisses. Poesia des de la convicció.

Dues de les organitzadores del festival PAM!

Tot i l’efectivitat des les xarxes socials, les trobo plegant cartells. Repassant el llistat de punts on hauran de deixar-ne, recordant les darreres coses a fer. Resulta complicat sincronitzar les agendes i trobar temps per reunir-se, però el dia de Tots Sants, fem l’aperitiu.

A la Núria Busquet, traductora i poeta, feia temps que la idea d’una mostra de poesia li rondava pel cap. Junt amb Marta Cordomí , sociòloga de formació i Núria Profitós, professora de secundària, han donat forma a aquesta mostra que, a Cardedeu, sorgeix en un context amb referents organitzatius potents com ara les deu edicions de Tastautors o la trajectòria de l’espai Tarambana.

“Hi ha cultures, com la russa i la catalana, amb més predisposició per la poesia que d’altres”, comenta la Núria que és traductora del rus i una assídua dels recitals.

La poesia no és una moda, és un fenomen en expansió que s’escampa per llibreries, bars, teatres, escenaris a l’aire lliure, biblioteques, en actes institucionals o en festes majors, abans i després de Sant Jordi.

Qualsevol dels formats en què es concreta (festival, setmana, diada, celebració, homenatge o fira) pot fer pensar en un precedent excepcional, el d’aquell mític Primer festival popular de poesia catalana de l’any 1970 celebrat en un recinte de boxa. Com també, anys més tard, l’empremta de Joan Brossa, la irrupció dels Accidents Polipoètics o de poetes com Enric Casasses , Carles H.Mor o Dolors Miquel que, en clar contrast amb els formalismes d’escenificació dels recitals de poesia , obrien portes a la integració de les arts.

“Ens considerem poetes perquè escrivim poesia i en recitem, perquè estimem la poesia i la vivim.”

I és que els “néts del Price” a més d’escriure, recitar, escoltar, twittejar, també tradueixen, són guardonats, editen llibres de poesia i es diverteixen. Són una generació no gens gasiva, lliure de contractures poètiques.

Núria Profitós, de Poesia a Manta

En el cas del Vallès Oriental hi ha iniciatives a Granollers, Sant Celoni i la Garriga. Ara Cardedeu amb el PAM! s’afegeix a aquesta “voluntat de sorprendre” a iniciats i desprevinguts. El programa proposa poesia per als més petits, una ruta literària Verdaguer, una competició de SLAM, homenatges de música i paraula a Joan Vinyoli, Vicent Andrés Estellés i Màrius Torres, un recital-traca PIM,PAM,PUM que promet i un Off-PAM!

Des de l’associació l’Esquellot, les organitzadores han integrat activitats de la Biblioteca “Marc de Vilalba”, el Consorci de Normalització Lingüística , i l’Ajuntament. Hi col·laboren setze entitats entre les que no hi falten la Institució de les Lletres Catalanes, les llibreries locals, i els espais gastronòmics o culturals.

Una de les aportacions més singulars han estat les set Píndoles POESIA A MANTA de l’emblemàtica Ràdio Televisió de Cardedeu, realitzades per Norma Levrero. Cardedeuencs de totes les edats posen veu a poemes d’autors contemporanis: Anna Ballbona, Josep Ribera, Laia Noguera, Misael Alerm, Silvie Rothkovic, David Caño i Sònia Moll.

“Si som més o menys bons escrivint, no serem nosaltres qui ho decidirem, el temps s’encarregarà segurament de decidir-ho. Mentrestant, fem allò que ens fa feliços.” clou la Núria.

El PAM! comença el divendres 7, després de la costellada, continuarà tots els caps de setmana de novembre. N’hi ha per a tots els gustos.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació